Франция няма да бъде санкционирана заради нарушаването на бюджетните правила на ЕС

Правителството на Франция планира намаляване на данъците в страната през 2004 г. въпреки натиска да ограничи дефицита, като дава превес на стимулирането на растежа.

Проектобюджетът на Франция е много добра стъпка напред, по-добра, отколкото очаквахме. Но това още не е всичко, заяви европейският комисар за икономиката и финансите Педро Солбес след заседанието на Еврогрупата.

Той призова Париж да положи повече усилия за намаляване на публичния дефицит, въпреки готовността на Европейската комисия /ЕК/ да се съобрази с влошеното икономическо положение в страната.

Консултациите между ЕК и френските власти по въпроса за бюджета ще продължат в сряда, добави Солбес. Министърът на икономиката, финансите и индустрията на Франция Франсис Мер планира намаляване на дефицита през 2004 г. до 3,6 процента от БВП спрямо 4 на сто през тази година.

Изискването на Пакта за стабилност и растеж /ПСР/ е публичният дефицит на страните от еврозоната да не превишава 3 процента от БВП.

Днес към министрите от Еврогрупата ще се присъединят и техните колеги от трите страни извън еврозоната - Великобритания, Дания и Швеция. Основната тема на днешната среща на 15-те финансови министри от ЕС ще бъде планът на ЕК за икономическо съживяване, както и френският бюджетен дефицит.

По БТА

Още от Бизнес