Франция няма да приеме ново отлагане на Брекзит

Франция няма да приеме ново отлагане на Брекзит

Франция не иска "повтарящи се удължавания" на срока за Брекзит и настоява Великобритания "да има решение преди 31 октомври", каза съветник в Елисейския дворец, цитиран от Франс прес.

"Британците ще участват в изборите за Европейски парламент, това е странно и е под въпрос, но е трудно да се повярва, че процесът ще приключи преди 23 май. Изборите за Европейски парламент може да станат политически шок, който да доведе до споразумение между отделните партии преди 30 юни. Но ако ситуацията не се изясни на 31 октомври, когато ще се сформира (новата) Европейска комисия, няма да правим поредица от срещи на високо равнище за Брекзит", каза съветникът в Елийския дворец пред журналисти.

Той изрази надежда, че изборите за Европейски парламент ще разтърсят политическите партии във Великобритания и ще помогнат за постигането на сделка за напускането на ЕС, предаде Ройтерс.

Миналия месец Франция настоя за кратко удължаване на преговорите по Брекзит, за разлика от желанието на Германия да се даде по-дълъг период, изтъквайки, че натискът върху Великобритания трябва да се запази. В крайна сметка европейските лидери се договориха за шестмесечно удължаване, припомня Ройтерс.

"Не трябва да бъдем въвлечени в повтарящи се удължавания, това е сигурно", каза съветникът във френското президентство. "Посланието ни е ясно: решението трябва да бъде намерено до 31 октомври".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа