Франция няма да забрани изцяло Хуавей в 5Джи мрежата, но ще въведе ограничения

Британското правителство може да се откаже от китайския производител

Франция няма да забрани изцяло Хуавей в 5Джи мрежата, но ще въведе ограничения

Китайската компания за телекомуникационно оборудване Хуавей няма да бъде изцяло забранена в мрежата от пето поколение (5Джи) във Франция, но френските оператори, които ползват такова оборудване, ще получат разрешителни за срок, ограничен до осем години, предаде Франс прес, като се позова на Националната агенция за сигурност на информационните системи. АФП отбелязва, че това условие ще затрудни достъпа на китайската група на френския пазар 5Джи.

"Това, което мога да кажа, е, че няма да има пълна забрана", каза генералният директор на френската агенция за киберсигурност (Anssi) Гийом Пупар в интервю за в. "Ле-з-еко".

Насърчаваме операторите, които в момента не ползват Хуавей, да не го правят. На онези, които вече ползват тяхно оборудване, ще издаваме разрешителни за срок от три до осем години, каза Пупар и потвърди че решенията вече са готови и очакват само да бъдат подписани от правителството.

Само три компании за телекомуникационно оборудване - европейските Нокия и Ериксон и китайската Хуавей - имат възможност да доставят техника за бъдещите мрежи 5Джи.

Ще има откази, каза Пупар, като изключи те да засегнат Нокия и Ериксон.

Това, което се прави при 5Джи във Франция е компромис. Мрежата 5Джи трябва да се развива при приемливи за операторите икономически условия, както и да гарантира суверенност, така че да не бъдем зависими от едно или друго оборудване или страна, обясни шефът на агенцията.

Не сме против Хуавей, нито сме настроени антикитайски. Става въпрос за управление на рискове, допълни той.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън може да оповести по-късно този месец планове за постепенно изтегляне на оборудването на Хуавей (Huawei) от 5Джи (5G) мрежата в страната. Това съобщи днес в. "Файненшъл таймс", цитиран от Франс прес, позовавайки се на правителствени източници.

Същевременно министърът на цифровите технологии, културата, медиите и спорта на Великобритания Оливър Даудън заяви днес пред местни медии, че "Даунинг стрийт" иска да диверсифицира оборудването, за да намали дела на високорисковите доставчици, основният сред които е Хуавей.

Борис Джонсън възнамерява да се откаже от Хуавей най-вече защото според британски доклад за националната сигурност американските санкции, обявени през май, ще поставят много сериозни въпроси относно възможността Хуавей да продължи да е част от доставчиците за британската 5Джи мрежа, пише в. "Файненшъл таймс".

Даудън потвърди днес получаването на доклад на Националния център за киберсигурност относно влиянието на американските санкции срещу Хуавей и очаквани затруднения.

Тези санкции целят основно да спрат достъпа на Хуавей до чипове, произведени с американски компоненти.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обвинява Хуавей, че работи за интересите на Пекин и оказва натиск китайската компания да бъде изключена от разработването на мрежите от пето поколение.

Хуавей отхвърля обвиненията в шпионаж в полза на Пекин.

Споделяне

Още от Бизнес