Франция обеща да измени законодателството си в областта на имиграцията

Френското правителство се съгласи да измени законодателството си, за да избегне законово преследване от Европейската комисия заради политиката му на експулсиране на роми, предадоха световните агенции в петък.

Френското външно министерство съобщи, че френските власти ще изпратят днес на Европейската комисия поисканата от нея на 29 септември информация за график за приемането на закон за пълното въвеждане на директивата на ЕС от 2004 г. за свободното придвижване на хора.

Министърът на имиграцията Ерик Бесон заяви по-рано тази седмица, че Париж ще изготви съответното законодателство и ще го внесе в парламента през декември или януари.

В изявлението на френското външно министерство от днес се казва, че "Франция е готова да включи някои клаузи от директивата в тестовете на свои закони". Не се уточнява какви изменения конкретно ще бъдат внесени във френското законодателство.

По-рано в петък говорителят на ЕК Оливие Байи заяви, че ако Париж пропусне крайния срок за представяне на тази информация, до края на месеца комисията ще започне съдебна процедура за нарушение на европейското законодателство срещу Франция. Крайният срок изтича в петък в 22.00 ч. по Гринуич.

ЕК изрази задоволство от изпратените от Париж "сигнали", но посочи, че чака конкретика. "Важни са фактите, а не думите", предупреди Оливие Байи.

До момента в Брюксел не е получена исканата от Франция информация. Според цитиран от Франс прес неназован дипломатически източник, "отговорът най-вероятно ще бъде съобщен на Европейската комисия по-късно тази вечер".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа