Франция обмисля да намали дела на "Рено" в "Нисан"

Франция обмисля да намали дела на "Рено" в "Нисан"

Франция разглежда възможността да намали дела на "Рено" (Renault) в японския автомобилостроител "Нисан" (Nissan) на фона на влошаващите се отношения между двата партньор в автомобилното обединението след ареста на бившия му ръководител Карлос Гон, съобщи в. "Никей", цитиран от ТАСС.

Френското правителство е изпратило съответното уведомление на японския кабинет.
Отбелязва се, че подобно предложение е свързано с назначаването на новия президент на "Рено" (Renault) Жан-Доминик Сенар. Той може да стане и председател на съвета на директорите на "Нисан" на мястото на Гон. Засега обаче японската страна е против такъв вариант, тъй като по такъв начин френското правителство, което е един от основните акционери в "Рено", ще получи лост за управлението на японската корпорация.

Наред с това, както пише изданието, страните са готови да търсят компромис и ако го постигнат, Сенар може да оглави "Нисан" през април тази година.

В момента "Рено" държи 43.4 процента от акциите на "Нисан", както и право да назначава ръководителя на компанията и членовете на съвета на директорите. "Нисан" пък държи 15 на сто от акциите на "Рено" и няма право на глас във френската компания. Френското правителство на свой ред притежава 15 процента от акциите на "Рено", но както отбелязва "Никей" в хода на преговорите с японската страна е възможно този дял да бъде намален.

Карлос Гон, който е в японски затвор по обвинения в занимаване на декларираните доходи и злоупотреба с доверие, подаде оставка от ръководството на "Рено" в края на януари. Преди това той беше отстранен от ръководните постове в "Нисан" и "Мицубиши".

Споделяне

Още от Бизнес