Франция обмисля извънредно положение след нощ на тежки безредици

Над 400 души са арестувани след масови вандалски протести

Франция обмисля въвеждането на извънредно положение, за да предотврати повторението на вчерашните безредици в центъра на Париж, съобщиха световните агенции, като цитира правителствения говорител Бенжамен Гриво.

Групи млади мъже с маскирани лица, някои въоръжени с метални щанги и брадви, участваха в може би най-тежките безредици от десетилетие, като подпалиха коли, разбиха магазини и издраскаха Триумфалната арка с графити.

Ще трябва да помислим какви мерки може да се вземат, за да не се случат отново тези инциденти, заяви Гриво по радио Европа 1. "Изключено е всеки уикенд да се превръща в ритуал на насилие", каза той.

Няколко полицейски профсъюза призоваха правителството да въведе извънредно положение, за да предотврати повтаряне на насилието.

Запитан за тази възможност, Гриво отговори, че президентът, премиерът и вътрешният министър ще обсъдят  всички опции, с които разполагат, на спешна среща в неделя и че извънредното положение е сред вариантите.

На срещата ще се обсъжда и как да се започне диалог с протестното движение на "жълтите жилетки", което няма реална структура или ръководство.

Във Франция от 17 ноември започнаха протестни акции срещу поскъпването на горивата, участниците в които носят жълти отразителни жилетки.

Тази и миналата събота демонстрациите прераснаха в масови погроми. По последни данни на парижката полиция при сблъсъците вчера са пострадали 133-ма души, 23-ма от тях - полицаи, а 412 души са задържани.

Френският премиер Едуар Филип отмени визитата си в Полша заради белязаните от ожесточени сблъсъци протести.

Едуар Филип трябваше да участва в откриващата се днес в Катовице Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата (COP24). Вместо него ще участва министърът на екологичния и солидарен преход Франсоа дьо Рюжи.

Сградата на префектурата в департамента Горна Лоара в Южна Франция беше опожарена, след като участници в протеста хвърлиха по нея бутилки със запалителна течност. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?