Франция обсъжда мерки за спиране на насилието

Френското правителство свика извънредна среща за сигурността в транспорта след като младежи запалиха автобус в събота, при което тежко пострада една жена, съобщи ББС в понеделник.

Тогава в Марсилия младежи хвърлиха бутилка запалителна течност по автобус и причиниха сериозни изгаряния – около 70%, на 26-годишна жена от сенегалски произход.

Маскирани младежи подпалиха няколко автобуса, година след размириците във Франция от страна на банди, предимно от африкански и арабски произход.

Както премиерът, така и вътрешният министър обещаха, че извършителите на нападението в Марсилия ще бъдат заловени и наказани.  Допълнително 200 полиции следят за реда в столицата Париж.

Преди ден младежи замеряха с камъни трамвай в източния френски град Гренобъл, в подножието на Алпите, като счупиха прозорец и раниха водача. Над 30 други автомобила бяха изгорени тази нощ в предградия на Лион, където бандите от младежи са атакували с камъни пожарникарите, предаде ДПА.

По информация на ББС от събота насам са били опожарени около 200 автомобила, а 50 души са били ранени.

След случката в Марсилия министър-председателят Доминик дьо Вилпен заяви, че нападенията и подпалването на транспортни средства са придобили откровено престъпен характер.

Президентът Жак Ширак го нарече "изключително отвратителна акция" и в разговор с министър-председателя и с вътрешния министър поиска властите да проявят"особена строгост" към извършителите му.

Споделяне

Още от