Франция очаква до 500 млн. евро приходи от данъка за интернет гигантите

Франция очаква до 500 млн. евро приходи от данъка за интернет гигантите

До 500 млн. евро на година може да стигнат приходите от 3-процентовия данък върху постъпленията на интернет компаниите, който Франция има намерение да въведе. Това обяви френският финансов министър Бруно Ле Мер.

Информацията е на изданието "Ле Паризиен" (Le Parisien) и беше цитирана от Ройтерс.

С данъка ще се облагат постъпленията на интернет компании с приходи от поне 750 млн. евро в световен мащаб и повече от 25 млн. евро във Франция. Според Ле Мер в този списък влизат около 30 корпорации – основно американски, но и китайски, испански, британски, една френска фирма, както и няколко дружества с френски произход, но с чужди собственици.

Изданието посочва имената на интернет гигантите "Гугъл" (Google), "Амазон" (Amazon), "Фейсбук" (Facebook) и "Епъл" (Apple). Засегнати обаче ще бъдат и платформата за споделено пътуване "Юбер" (Uber), сайтовете за отдаване на имоти под наем и за резервиране на нощувки Airbnb и Booking, френската компания за онлайн реклама Criteo.

"Данъчната система на XXI век трябва да се основава на това, което е ценно днес и това са данните", казва Ле Мер.

Според него въвеждането на новия данък е въпрос на справедливост, тъй като дигиталните гиганти плащат 14 процентни пункта по-нисък данък от европейските малки и средни фирми.

По-справедливи данъци искат и т. нар. "жълти жилетки", които протестират във Франция в последните месеци.

Ле Мер обясни, че новият данък е насочен към интернет компании, които предлагат дигитална платформа за връзка между продавачи и клиенти и получават комисионна за това. Става въпрос за гиганти като "Амазон", които печелят от това, че са посредник между производители и търговци и клиенти. Няма да се облагат фирми, които продават онлайн продукти на собствените си сайтове.

Данъкът ще е насочен и към бизнеса с продажба на лични данни с цел реклама. От това печелят социалните мрежи.

За да не се облагат двойно компании, които вече плащат данъци във Франция, сумата за новото облагане ще се приспада от приходите преди данъци.

Законопроектът за новия данък ще бъде представен в сряда на френското правителство, а след това и на парламента.

Франция се опитва да прокара идеите си за данъчно облагане за дигиталните гиганти и на ниво Европейски съюз, но до момента не среща подкрепата на Германия, а някои членове на ЕС с ниско данъчно облагане като Люксембург и Ирландия категорично се противопоставят.

Идеята обаче среща одобрението на някои от френските компании. Според ръководството на френската верига за хранителни стоки "Карфур" е крайно време да се реши проблемът с данъчния дисбаланс между традиционните търговци и китайски и американски платформи за интернет търговия. Според изпълнителния директор на "Карфур" Александър Бомпар тези корпорации "изливат продуктите си на френския пазар, без да плащат дори данък добавена стойност или каквито и да било други данъци".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа