Франция оглави за първи път годишна класация за най-влиятелни страни

Франция оглави за първи път годишна класация за най-влиятелни страни

Франция оглави за първи път класацията "Софт пауър 30" на страните с най-голямо влияние, постигнато с невоенни средства. Индексът се базира на критерии като отвореност и толерантност, но взема предвид също външната политика, културата, образованието и дори гастрономията, пише в. "Фигаро".

След като се нареди четвърта през 2015 г. и пета през 2016 г., тази година Франция изпреварва страни като Великобритания, САЩ, Германия и Канада, показва класацията на британската компания за политически консултации и пиар "Портланд комюникейшънс".

Понятието "софт пауър" ("мека сила") е въведено от професора от Хардвардския университет Джоузеф Най в негова книга от 1990 г. То означава способност да привличаш и приобщаваш по-скоро чрез убеждаване, отколкото да принуждаваш (hard power - "твърда сила") със сила или пари.

Класацията се основава на няколко ключови критерии като международния авторитет на страната, дипломатическата ѝ мрежа, влиянието на интернет и отношението към чуждестранните туристи.

Изкачването на Франция до челното място се обяснява отчасти с динамичността, която внесе избирането на 39-годишния центрист и проевропеец Еманюел Макрон за президент. Този възход в международен план обаче не би бил възможен без историческите преимущества на страната като дипломатическата ѝ мрежа, смятана за една от най-добре развитите в света.

Освен това Франция остава най-привлекателната туристическа дестинация в света. Миналата година тя е била посетена от 82,5 милиона туристи въпреки атентатите, взели 230 жертви от 2015 г. насам, подчертават авторите на изследването, на което се базира класацията - "Портланд комюникейшънс и Центъра за публична дипломация към университета в Южна Калифорния.

Идването на Доналд Тръмп на власт е причина САЩ да отстъпят първото място, което заемаха през 2016 г., и да се наредят трети.

Великобритания си запазва второто място, след като миналата година отстъпи челната позиция заради Брекзита и несигурното бъдеще след излизането на страната от Европейския съюз.

Последни в тазгодишната класация са Бразилия и Турция, чиято репутация пострада от корупционни афери и мащабните чистки след опита за преврат през 2015 г. в Турция.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?