Франция ограничи кръводаряването заради вируса Зика

Франция ограничи кръводаряването заради вируса Зика

Френските власти предупредиха хората, които се връщат от зони, където има разпространение на вируса Зика, че не могат да даряват кръв поне 28 дни след завръщането  си. Целта е се предотврати опасността от предаване на болестта, заяви френският министър на здравеопазването Марисол Турен, цитирана от Ройтерс.

Решението идва дни, след като най-засегнатата от вируса страна – Бразилия, съобщи за два случая на възможно пренасяне на заразата при кръвопреливане, ако донорът е бил носител на Зика. Вирусът, който се пренася от комари и се разпространява бързо в Северна и Южна Америка, бе обявен за глобална опасност от Световната здравна организация.

"Хора, завръщащи се от райони с разпространение на Зика, не могат да даряват кръв за 28-дневен период", посочи Турен в интервю за френски медии. Тя също така посъветва бременните жени да информират властите, ако са пътували до такива райони.

Случаи на Зика има вече в 30 страни. Вирусът се свързва с раждането на хиляди бебета с микроцефалия - заболяване, характеризиращо се с малки глави на новородените, които често са и с недоразвити мозъци.

За вируса няма ваксина и лечение.

Във Франция е съобщено за 18 случая при хора, които са пътували до рискови страни, допълни Турен. Засегнати са някои от френските отвъдморски територии като карибските острови Мартиника и Гваделупа, както и съседната на Бразилия Френска Гвиана.

В същото време властите в Рио де Жанейро решиха да се възползват от традиционните карнавални шествия из града, за да разпространят информация за методите за борба с вирусите, които причиняват болестите Денга и Зика. Ден след началото на карнавала представители на регионалното министерство на здравеопазването са раздавали листовки сред участниците в празненствата на прочутия плаж Копакабана.

Кампанията на здравните власти е под наслов "Десет минути спасяват живот". Целта ѝ е местното население да бъде убедено всекидневно да отделя малко време, за да проверява и унищожава възможните развъдници на комари от вида Aedes aegypti, които пренасят причинителите на зика, денга и чикунгуня. Такива места са сметища, открити водоеми и други места, предоставящи благоприятна среда за насекомите.

Към усилията на здравните власти са се присъединили и много граждани. За да насочат общественото внимание към потенциалните опасности за здравето, участници в празничните шествия в други градове на Бразилия са били облечени като комари. Разпространен атрибут към карнавалните костюми тази година е мрежата за комари.

Проучване пък показа, че около 41 процента от американците, запознати с разпространението и рисковете от вируса Зика, не биха предприели пътуване до Латинска Америка и страните от Карибския басейн. Допитването потвърждава опасенията от отлив на туристи до екзотичните дестинации, които са особено популярни по време на зимния сезон в Северна Америка.

Споделяне

Още от Свят