Франция осъди българка на две години затвор за наркотрафик

Френски съд осъди на две години затвор българка за пране на пари, за които се предполага, че идват от трафик на наркотици. Това съобщи френското регионално издание "Сюд Уест".

На 21 май 2012 г. френски митничари открили в нисана на 37-годишната Цонка Велкова Желева недекларирани 27 010 евро. По парите имало следи от кокаин.

Срещу Желева, която живее със семейството си в испанския град Валядолид, било образувано дело за нарушения на митническото законодателство и пране на пари.

Подсъдимата обяснила в залата чрез испанска преводачка, че парите идвали от продажба на имот в България. Сделката била направена от свекърва ѝ, която по никакъв начин не е участвала в наркотрафик. Свекървата обаче отрекла парите да са от нея.

Френските власти установили, че преди да бъде арестувана в Бириату на френско-испанската граница през май 2012 г., Желева е посетила своя съпруг и братовчеда си. Двамата излежават присъди в италиански затвор за наркотрафик. Освен това в колата ѝ митничарите са открили паспорт на името на неин испански приятел. Той често пътува до Мароко и според полицията се занимава с трафик на хероин, посочва “Сюд Уест”.

Изданието нарича българката "дребна риба, разиграла картата на мълчанието" пред френските следователи. Освен лишаване от свобода за две години, на Желева е забранено 10 години да влиза във Франция. Недекларираните 27 010 евро са и отнети, наложена ѝ е и глоба от 4252 евро.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?