Франция осигурява 10 500 нови места за настаняване на бежанци

Франция осигурява 10 500 нови места за настаняване на бежанци

Френското правителство ще осигури 10 500 нови места за настаняване на кандидати за убежище и бежанци в страната в рамките на план за отговор на мигрантската криза, която засяга цяла Европа, предаде Франс прес.

До началото на следващата година Франция ще разкрие 4000 места за кандидати за убежище, 5000 за хора, получили убежище, и 1500 за спешно настаняване на имигранти, живеещи в импровизирани лагери, съобщиха министерствата на вътрешните работи и на жилищното строителство в сряда.

Планът предвижда сериозно увеличаване на капацитета на страната за прием на мигранти и бежанци, отбелязва АФП. В момента всички центрове във Франция за настаняване на такива хора са пълни до край и наличните места са в пъти по-малко от необходимите.

Миналата година в страната са били регистрирани 65 000 молби за убежище. В края на годината е имало само 25 000 места за настаняване на кандидати за убежище и 4200 в процес на подготвяне.

Според парламентарен доклад в края на 2012 г. във Франция е имало по-малко от 3000 места за настаняване на хора, получили убежище.

"Сериозността на кризата изисква незабавно адаптиране на нашите средства (за реагиране на мигрантската криза) във Франция", заяви след края на седмичното заседание на правителството министърът на вътрешните работи Бернар Казньов.

На съвместна пресконференция с министъра на равномерното териториално развитие и жилищното строителство Силвия Пинел Казньов представи план за осигуряване на нови места за настаняване на мигранти и бежанци. Тези мерки са необходими не само за реагиране на ситуацията в последно време, но и за даване на устойчив отговор на стари проблеми в системата.

Неспособността на Франция да изготви реалистичен, хуманен план за справяне с мигрантите от Африка, Близкия изток и с ромите от България и Румъния, има опустошителни последици, пише в. "Ню Йорк таймс" в редакционна статия по темата.

Основни потърпевши са мигрантите, принудени да се подслоняват в временни лагери и да живеят в окаяни условия. Франция трябва да отпусне адекватни ресурси, за да се справи с растящия брой мигранти и най-вече с децата, в съответствие с европейските и международните норми.

Франция трябва да работи с Италия и други членове на ЕС, за да гарантира, че срещата на върха на 25 и 26 юни ще доведе до съгласуван план за миграцията, добавя "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?