Франция отхвърли Европейската конституция

Французите отхвърлиха проекта за общ европейски закон. Това сочат официалните резултати от проведения в неделя във Франция референдум за европейската конституция.

Първите резултати от вота сочеха 55.6% срещу Евроконституцията срещу 44.4% за нея.

Отрицателният вот - вече официално обявен като 54,87% "против" и 45,13 "за" - ще доведе до политическа буря в Европа, съобщава БиБиСи.

Провалът на общественото допитване във Франция е тежък удар за президента Жак Ширак, който с всички сили подкрепяше Евроконтитуцията, както и за правителството на Жан-Пиер Рафарен, което може би няма да оцелее след този отрицателен вот.

Очаква се по-късно днес Рафарен да подаде оставка във връзка с възникналата криза около отрицателния вот.

Жак Ширак вече обеща "нов тласък" на правителството, който ще последва изборните резултати.

Отхвърлянето на европейския закон най-вероятно ще ускори готвените промени, коментира Ройтерс. Файненшъл таймс пък прогнозира, че отрицателният вот ще предизвика политическа криза в Париж и ще постави спънка на разширяването и експанзията на ЕС. "Ако и Холандия гласува с “не”, то това със сигурност ще убие Конституцията, което целеше освен всичко друго да опрости отношенията между 25-те страни-членки."

Девет от 25-те страни членки са ратифицирали конституцията, но Франция първа провежда референдум със задължителен резултат. Новата конституция на Европейския съюз може да бъде приета само с гласовете на всички членуващи в съюза държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа