Франция отмени електронното гласуване заради риск от кибератаки

Франция отмени електронното гласуване заради риск от кибератаки

Френското правителство се отказа от плановете си за електронно гласуване на французите зад граница на предстоящите парламентарни избори поради риск от кибератаки, съобщи френското външно министерство в понеделник.

Националната агенция по киберсигурност смята, че има "изключително висок риск" от кибератаки. В тази връзка беше решено, че ще е по-добре да не се предприема никакъв риск, който може да изложи на опасност френските граждани, живеещи в чужбина, се казва в съобщението, цитирано от Ройтрес.

Притесненията от външна намеса в изборите в западните демокрации се засилиха след разкритията на американските специални служби за намеса на Русия в изборите за президент на САЩ – нещо, което Москва отрича.

От 2012 г. френските граждани зад граница имат възможност да гласуват електронно на парламентарни избори, но не и на президентски. Франция ще проведе президентски избор в два тура през април и май.

Парламентарните избори в два тура са насрочени на 11 и 18 юни. Френските граждани в чужбина, които могат да гласуват, са 1.3 милиона.

От екипа на центристкия кандидат за президент Еманюел Макрон, който в момента е с най-добри шансове за победа, заявиха, че той е мишена на атаки от страна на руски медии и интернет атаки, идващи от Русия. Целта е да се помогне на проруските му съперници на изборите, твърдят анализатори. Русия отрича подобни твърдения.

Миналия месец властите в Холандия решиха бюлетините на парламентарните избори през март да се броят ръчно, за да се избегне евентуална кибератака срещу изборния софтуер, който е смятан за прекалено уязвим. Вътрешният министър на страната заяви, че са много бдителни за евентуални опити за хакерски атаки, след като американското разузнаване обвини Русия, че се е намесила в президентските избори в САЩ .

Споделяне

Още по темата

Още от Свят