Франция отстоява забраната за носене на мюсюлмански забрадки

Франция обяви, че няма да отмени забраната за носене на мюсюлманските забрадки в държавните училища, независимо от искането на ислямистите, които отвлякоха двама френски журналисти в Ирак.

"Законът ще се прилага", заяви правителствен говорител.

Френският външен министър Мишел Барние е в Кайро - първата спирка от близкоизточната му мисия за освобождаване на двама френски заложници.

В събота арабската телевизия Ал-Джазира излъчи репортаж за отвличането на двамата журналисти - Кристиян Шесно от Радио Франс Интернасионал и Жорж Малбрюно от в. Фигаро. Според репортажа похитителите настояват Франция да отмени закона за носене на мюсюлманските забрадки в срок от 48 часа.

В същото време групировката не посочи каква ще е съдбата на заложниците, ако искането им не бъде изпълнено. Ултиматумът изтича в понеделник вечерта.

Двамата журналисти работят отдавна в Близкия изток и заедно са написали книги за Ирак.

Главният мюфтия на Голямата джамия на Париж, Далил Бубакер, призова за освобождаване на журналистите. Той заяви за ББС, че взимането на заложници не е начин за промяна на законите в дадена страна.

Бубакер каза, че проблемите във Франция трябва да се решават вътре в страната, а не чрез действия в чужбина.

Междувременно палестинският лидер Ясер Арафат призова за незабавното освобождаване на двамата френски журналисти. В официално изявление той призова групировката, наричаща себе си Ислямска армия в Ирак, да спаси техния живот.

Арафат заяви, че журналистите помагат на иракския народ и на палестинската кауза и затова тяхната безопасност трябва да бъде гарантирана.

Двамата журналисти са пътували от Багдад за Наджаф, когато са изчезнали преди седмица. Те са вършели своята работа - да описват реалностите на ситуацията и тежкото положение в Ирак, на останалия свят, заяви френският външен министър на пресконференция в Кайро. Барние добави, че журналистите винаги са били добронамерени към иракчаните и са се отнасяли с уважение към арабския и мюсюлманския свят.

"Призовавам за тяхното освобождаване в името на хуманните принципи и уважението към човешкото същество, които са в сърцевината на посланията на исляма и на мюсюлманската религия", заяви министърът.

Той се срещна в Кайро с генералния секретар на Арабската лига Амр Мусса, който призова кризата да бъде решена възможно най - скоро.

Законът за забрана на носене на показни религиозни символи в обществените училища във Франция започва да се прилага от четвъртък, когато се открива учебната година.

Законът се смята за основополагащ в правителствената политика за светски характер на институциите, но предизвика протести както във Франция, така и в чужбина.

Според Ал Джазира групата, назовала се като "Ислямска армия в Ирак", смята закона за посегателство срещу ислямската религия и личните свободи.

Същата група пое отговорността за екзекуцията на отвлечения италиански журналист Енцо Балдони миналата седмица.

Споделяне

Още от Свят