Франция отзова посланика си в Италия

След поредица словесните атаки Ди Майо отново вбеси Париж като се срещна с "жълти жилетки"

Луиджи ди Майо

Франция отзова за консултации посланика си в Рим днес, след като окачестви като безпочвени неколкократните словесни атаки от италиански политически лидери през последния месец и призова Италия да се върне към по-приятелски подход, предаде Ройтерс в четвъртък.
"От няколко месеца Франция е прицел на повтарящи се безпочвени атаки и оскърбителни изявления", се казва в декларация на френското външно министерство. В нея се посочва, че тези атаки на Италия са без прецедент след Втората световна война.

"Да имаме различия е едно нещо, но да се манипулират отношенията с предизборни цели е друго", се казва в документа.

"Всички тези действия създават сериозна ситуация, която поставя въпроси за намеренията на италианското правителство към Франция", се подчертава в декларацията.

Двамата италиански вицепремиери - Матео Салвини от дясната партия "Лига" и Луиджи Ди Майо от популисткото антисистемно движение "Пет звезди", на няколко пъти се изказаха язвително срещу президента Еманюел Макрон по редица остри спорни въпроси.

Чашата на търпението обаче очевидно е преляла, след като Ди Майо съобщи в социалните мрежи, че във вторник се е срещнал край Париж с лидери на "жълтите жилетки".

"Вятърът на промяната прехвърли Алпите. Повтарям: Вятърът на промяната прехвърли Алпите", написа той в Туитър.

Френското външно министерство окачестви срещата като "неприемлива провокация".

"Тази нова провокация е неприемлива между съседни страни и партньори в Европейския съюз", коментира говорител на френското външно министерство.

"Господин Ди Майо, който има правителствени отговорности, трябва да внимава да не подкопава, чрез постоянните си намеси, нашите двустранни отношения, в интерес на Франция, както и на Италия", добави говорителят.

Салвини: Ще се радвам да обсъдя с Макрон дипломатическото напрежение

Италианското правителство не иска да се кара с Франция, каза днес италианският вицепремиер Матео Салвини и добави, че ще се радва да се срещне с френския президент Еманюел Макрон, за да обсъди възникналото напрежение между двете държави, предаде Ройтерс.

В отговор на решението на Франция да отзове посланика си в Италия Салвини излезе с изявление, че иска да даде ново начало на отношенията с Париж, но Франция трябва да обърне внимание на три "фундаментални" проблема.

Салвини изтъкна, че френската полиция трябва да престане да спира мигранти на границата с Италия, както и да извършва продължителни гранични проверки, които блокират автомобилното движение. Освен това Париж трябва да предаде около 15 леви екстремисти, които през последните години са намерили убежище във Франция.

Нападките от Рим към Париж напоследък добиха системен характер.

Другият италианският вицепремиер Матео Салвини, който се опитва да организира крайнодесен фронт в ЕС срещу привържениците на европейската интеграция, отправи остри нападки срещу френския президент еврофил в перспективата на изборите за Европейски парламент през май. Салвини, който е смятан за "силния човек" в италианското правителство, изрази по-рано надежда френският народ скоро да се освободи от "един много лош президент".

"Макрон може повече да не ни е събеседник (в бъдеще). Подкрепата му е по-малко от 20 процента. Надявам се, че френският народ скоро ще може да направи различен избор", заяви Салвини миналия месец в интервю за италианското държавно радио РАИ.

Ди Майо пък обвини Франция, че тласка мигрантите от Африка да идват в Европа чрез политиката си на "колонизация" и допринася за обедняването на Африка.

Още в началото на януари двамата вицепремиери на Италия изразиха подкрепата си за "жълтите жилетки" във Франция.

"Жълти жилетки, не се давайте!", написа Луиджи ди Майо в блога на партията си. "Подкрепям почтените граждани, които протестират срещу един президент, управляващ против своя народ", заяви Матео Салвини.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа