Франция пак под тревога за заплахи срещу ж.п. линиите

Малко след като френското правителство обяви, че тайнствената група А Зед Еф, заплашваща бомбени атентати срещу френската железопътна мрежа, преустановява дейността си, групата предупреди, че може да се завърне и да организира по-тежки атентати от тези в Мадрид.

Групата, която иска близо 5 млн. евро откуп, за да прекрати дейността си, е изпратила писма до френския президент Жак Ширак и министъра на вътрешните работи Никола Саркози. В тях съобщава, че в момента не е заложила действащи бомби по железопътната мрежа на Франция, но прекъсва дейността си само докато отстрани "пропуските".

"Имайки предвид опита си от последните седмици и съзнавайки технологичните , логистичните и други пропуски, А Зед Еф прекратява дейността си за времето, докато ги отстрани", се посочва в писмото от една страница.

Писмата бяха получени в четвъртък, ден след като бе намерена мощна бомба край Троа, по линията Париж - Базел. Според френското вътрешно министерство обаче откритата бомба не отговаря на данните за бомбите на А Зед Еф.

Преди време групата заплаши да взриви девет бомби по френските ж.п. линии, ако правителството не ѝ плати откуп.

В последното писмо А Зед Еф настоява да получи парите и заплашва, че ако това не стане, Франция ще надмине тъжната слава на Мадрид.

Заплахи до френски посолства в мюсюлмански страни

Говорителят на френското външно министерство Ерве Ладсу потвърди, че френски посолства са получили заплашителни писма, без да уточнява за мисиите в кои страни става дума и какво е съдържанието на писмата.

Френски съдебен източник във вторник съобщи, че седем или осем френски посолства предимно в мюсюлмански държави са получили заплашителни писма, подписани от групировката Бойци на Мовсар Бараев. Дипломатически източник уточнил пред АФП, че сред тези държави са Мали и Джибути

Ладсу посочи, че компетентните органи в момента проучват автентичността на писмата. По съдържание те били подобни на писмото, изпратено миналата седмица до френския премиер Жан-Пиер Рафарен. В него бе отправена заплаха срещу Франция заради приетия неотдавна закон, забраняващ носенето на мюсюлмански забрадки в училищата.

Името на групировката Бойци на Мовсар Бараев явно е свързано с чеченския терорист Мовсар Бараев, командир на отряда, който взе близо 1000 души за заложници в московския театър на улица Дубровка през октомври 2002 г. Бараев бе убит при операцията на руските специални части за освобождаване на заложниците.

След заплахите през февруари бяха всички железопътни линии във Франция бяха проверени, но бомби не бяха открити. След новите заплахи, държавната железопътна компания Ес Ен Це Еф разпореди нова проверка на ж.п. мрежата с дължина 32 000 км.

По-рано в четвъртък бе съобщено, че контактът с неизвестната все още група е подновен чрез вестник Либерасион.

Контактът чрез пресата продължава

Вътрешното министерство е подало две съобщения на страницата за персонални обяви в средата на мрат, представяйки се за търговец на предмети на изкуството, който иска да закупи произведения на скулпторката Камил Клодел.

Първото съобщение е предизвикало телефонно обаждане още същия ден от жена, която дала инструкции откупът да се остави на самолетна площадка близо до Париж.

След като ѝ било казано, че климатичните условия не са подходящи, тя казала, че ще се обади на по-късна дата. Оттогава министерството е получило друго заплашително писмо, но не и телефонни обаждания, твърдят служители от френското вътрешно министерство.

Споделяне

Още от Свят