Франция пак подгони българските роми

Франция пак подгони българските роми

Преди да вземе властта, френският президент Франсоа Оланд обещаваше по-голяма чувствителност спрямо проблемите на ромите. Това не попречи на полицията да разруши един бивак на български и румънски роми южно от Париж.

Полицията във Франция отново се зае с ромите от България и Румъния. На 27 август тя е разтурила едно нелегално ромско гето в Иври, южно от Париж. В нещо като бивак по протежението на железопътната линия от месеци насам там са живеели около 70 души, включително 19 деца.

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс, който до юни беше кмет на Иври, нарече условията в гетото "непоносими". Той заяви, че има намерение да попита България и Румъния "защо не водят силна интеграционна политика, за да интегрират най-сетне тези хора". Очаква се министърът да посети двете страни в средата на септември.

Хуманно отношение?

Според вестник "Монд" случващото се в Иври е символично за отношението на френското правителство към ромите, които идват предимно от България и Румъния. И преди Франция е попадала под ударите на остри критики заради ромския проблем.

След като през последните няколко седмици бяха предприети нови разчиствания на ромски гета, Европейската комисия отново се зае с въпроса. Само преди няколко дни заместник-председателката на Еврокомисията Вивиан Рединг призова френските власти да проявяват хуманно отношение към ромите. В колонка за френския ежедневник "Либерасион" Рединг написа, че интеграцията на ромите трябва да "стане реалност още днес" и призова: "Имаме нужда не само от стратегии на хартия и красиви речи, а от доста повече неща!".

По време на предизборната си борба френският президент Франсоа Оланд беше заявил, че ще проявява повече чувствителност към ромската тематика в сравнение с предшественика си Никола Саркози. Той се беше прочул с твърдото си отношение към мигрантите от двете страни, разпалило доста противоречива дискусия в рамките на целия Европейски съюз.

Париж умува

Новото френско правителство полага усилия да намери някакво алтернативно решение. Така например беше обявено, че се премахва специалният данък, с който се облагаха онези френски предприемачи, които дават работа на българи и румънци. Досегашната практика беше такава, че фирмите-работодателки трябваше да плащат еднократен данък в размер на 700 евро, ако наемат български или румънски работници.

Премиерът Еро обеща да смекчи и ограниченията за правото на престой и работа на ромите, които бяха въведени с цел да се овладеят просията и дребната престъпност.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа