Франция планира да постави камери в съдебните зали

Ерик Дюпон-Морети

Франция планира да позволи за пръв път поставянето на камери в съдебните зали като част от реформи на съдебната система в страната, съобщи министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети след правителствено заседание днес, на което бе представен законопроект, с който правителствотоо се надява да възстанови доверието в съдилищата, предаде Ройтерс.

Французите вече нямат доверие в съдебната система на страната, каза правосъдният министър пред журналисти. Публичността на съдебните заседания е голяма демократична гаранция, изтъкна той, като цитира проучване на френския изследователски институт Cevipof (Севипоф), че само 48 процента от французите имат доверие в националната съдебна система, при 69 на сто в Германия и 61 на сто във Великобритания. Проучването показа, че анкетираните смятат френското съдопроизводство за твърде бавно и недостатъчно енергично в някои наказателни дела.

Министър Дюпон-Морети е бил адвокат в продължение на 36 години, преди да стане министър на правосъдието със задача да реформира системата.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?