Франция почете паметта на тримата полицаи, убити при атентатите в Париж

Френският президент Франсоа Оланд почете във вторник паметта на тримата полицаи, убити миналата седмица при атентатите в Париж. На тържествена церемония в полицейската префектура на столицата Оланд ги награди посмъртно с Ордена на Почетния легион, най-високото отличие във Франция, съобщи Франс прес. Сред присъстващите бяха и премиерът Манюел Валс и вътрешният министър Бернар Казньов.

"Клариса, Франк, Ахмед умряха, за да можем ние да живеем свободни. Нашата велика и прекрасна Франция никога няма да се пречупи, никога няма да отстъпи и никога няма да се огъне пред лицето на ислямистката заплаха, която все още е там - вътре и вън от страната”, заяви Оланд, заобиколен от скърбящите семейства и колеги на убитите полицаи.

Двамата полицаи Франк Бренсоларо и Ахмед Мерабет бяха убити по време на нападението срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо”, а третият- Клариса Жан-Филип - застреляна в четвъртък южно от Париж.

26-годишната Клариса Жан-Филип от остров Мартиника (Френски Антили) бе убита с куршум в гърба в четвъртък в град Монруж, в южните предградия на Париж. Тя загина като мъченица, заяви френският президент.

40-годишният Ахмед Мерабет, който бе тежко ранен, а след това доубит с куршум в главата от убийците в "Шарли ебдо" в сряда, беше "французин от мюсюлманско вероизповедание, който много се гордееше да представлява ценностите на Републиката, на светската държава, и знаеше по-добре от всеки, че фанатизмът убива мюсюлмани" навсякъде по света, посочи Оланд.

49-годишният Франк Бренсоларо, полицаят, който бе лична охрана на главния редактор на "Шарли ебдо" Шарб, "загина за свободата на словото, тази, която стига и до безочливост, до нахалство", каза френският президент.

Също във вторник се състоя погребението на четиримата френски евреи, които бяха убити при атентата в еврейски супермаркет в Париж.

В траурната церемония в гробището Хар Хаменухот (Хълма на покоя) в Ерусалим участваха президентът на Израел Реувен Ривлин, премиерът Бенямин Нетаняху, опозиционният лидер Ицхак Херцог, министри, депутати и равини.

Междувременно премиерът на Франция Манюел Валс увери френските мюсюлмани в своята лична подкрепа на фона на рязко увеличение на ислямофобските настроения в страната след терористичните нападения.

"На много джамии бяха нанесени щети", посочи Валс в своя профил в социалната мрежа Туитър, коментирайки случаите на ислямофобски инциденти след терористичните нападения. "Искам да уверя нашите съграждани мюсюлмани в своята подкрепа. Всеки французин трябва да бъде защитен", посочи френският премиер.

Най-голямата организация на привържениците на исляма - Френски съвет на мюсюлманското вероизповедание, изрази сериозна тревога по повод рязкото увеличение на нарушенията на закона заради ненавист към мюсюлманската религия.

Ръководителят на отдела за мониторинг на ислямофобията към съвета Абдала Зекри каза, че след сряда, когато бе извършено въоръженото нападение срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо", в цялата страна са регистрирани най-малко 54 инцидента с антиислямска насоченост. Става дума за 21 въоръжени нападения и 33 по-дребни инцидента.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?