Франция подготвя военни хакери за кибервойна

Франция подготвя военни хакери за кибервойна

Струпани около компютрите си, две дузини французи на по двайсетина години седем часа тракаха трескаво по клавиатурите. Целта беше ясна: да елиминират вирус, парализиращ системите на правителствената агенция за опазване на околната среда.

"Мисията е изпълнена! Те направиха, каквото се искаше от тях - да анализират, идентифицират, а после да разработят код, който унищожава вируса", казва Патрис, офицер от френската армия, който изпитва потенциални новобранци за център по киберотбрана в Западна Франция.

Обучението е едно от десетките, осъществени в страната от 20 до 31 март с участието на 240 души от 12 елитни технически висши училища в съответствие с план за създаване на армия от талантливи кибершпиони за противодействие на опитите за дигитална дестабилизация.

Властите искат от тях да са готови да се справят с кибервойна, чиято мишена може да стане цивилна инфраструктура като водопроводната или електрическата мрежа, телекомуникациите и транспорта.

От тях ще се очаква също да бранят самата френска демокрация предвид твърденията, че Русия се е намесила в миналогодишните президентски избори в САЩ.

Киберотбраната се превърна в един от приоритетите на националната сигурност на Франция, след като Русия, Китай и Иран, някои престъпни организации и дори съюзници оптимизираха компютърния си потенциал.

"Заплахата ще нараства. Честотата и сложността на атаките непрекъснато се увеличават", каза пред декември миналата година френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, след като оповести откриването на новото командване на кибероперациите.

"Следващото предизвикателство пред киберотбраната ще е не просто да установяваме атаките, а да продължаваме военните си операции при кибератаки, като същевременно използваме киберпространството за провеждане на наши собствени контраоперации", каза той.

До 2019 г. в "четвъртия род войски", както вече наричат киберсилите, ще бъдат инвестирани първоначално 1 милиард евро. Целта е дотогава да бъдат подготвени 3200 кибервойници, при едва 100 преди шест години.

Още 4400 резервисти ще бъдат на разположение в случай на необходимост.

В търсене на самородно злато

В Сесон Севиние, център на френската киберотбрана, двадесетте начинаещи кибервойници знаят, че това може да е възможност да защитят родината си.

Те са подложени на интензивни тренировки по различни задания - от справяне с базисни усилия за проникване през излагане на риск на система до пълна загуба на контрол върху мрежата.

"Това наистина е възможност да се натъкнем на самородно злато", казва Ерик - полковник, оглавяващ оперативното звено в командния център по киберотбрана на армията. Съгласно френските военни правила на офицерите не е позволено да съобщават фамилното си име.

Годишният тренинг, който се осъществява от 2013 г., е дал възможност на Франция да наеме 35 процента от необходимите ѝ резервисти.

В добавка все повече студенти търсят работа на пълно работно време със стартова заплата от 3000 евро на месец.

"Търсим млади хора, които обичат да се ровят в нови неща и проявяват особена любознателност в областта на дигиталния свят", казва Стефан, командващ киберзвено, което обучава около 1000 души годишно.

От другата страна на Атлантика витае безпокойство, че американската Агенция за национална сигурност е застрашена от изтичане на мозъци сред хакерите и кибершпионите поради бурна реорганизация в службите и тревога от обтегнатите отношения между разузнавателната общност и президента Доналд Тръмп.

Висши представители на киберсигурността в САЩ казаха за Ройтерс, че от идването на Тръмп на власт на 20 януари се наблюдава подчертано увеличение в броя на сътрудниците в американското разузнаване или работещи за правителството, които търсят работа в частния сектор.

Сред френските потенциални новобранци е Давид - дипломиран инженер, който е на 30 години и е твърде стар, за да влезе в армията. Той казва, че не е кой знае колко трудно да решиш, че трябва да се запишеш за киберобучение, за да помогнеш на страната си. "В бъдеще ще се сблъскваме с все повече кибератаки, вместо с наземни. Армията ще се нуждае от сухопътни войски, но ще има нужда и от хора като нас за логистиката и техническата част, така че ние ще сме на линия да им помагаме да изпълняват мисиите си", допълва той.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?