Франция поиска САЩ и Великобритания да променят резолюцията за Ирак

Франция и Русия поискаха проекторезолюцията на САЩ и Великобритания за предаването на властта в Ирак да бъде подобрена, докато Китай изрази подкрепата си за документа.

САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и имат право на вето върху проектите.

Френският външен министър Мишел Барние каза, че плановете за предаване на властта трябва да са "искрени, кредибилни и реалистични".

Според анализаторите основният дебат ще е фокусиран върху това колко голям контрол ще има новото правителство върху чуждите въоръжени сили в Ирак, предаде Би Би Си. Председателят на Преходния управляващ съвет в Ирак изрази резерви към американско - британския проект, особено по въпроса за присъствието на чужди сили.

Иракският кабинет с ограничен контрол върху чуждите сили

Американско - британският проект бе представен в ООН на 24 май. В него се посочва, че преходно иракско правителство, което встъпва в длъжност на 30 юни, ще се ползва със суверенитет, но ще има ограничен контрол върху коалиционните сили.

Блеър: Иракското правителство ще има право на вето

Новото преходно правителство в Ирак ще има право на вето над военните операции на чуждите войски, заяви по време на месечната си пресконференция британският премиер Тони Блеър, цитиран от Ройтерс. На въпрос за евентуално право на вето за иракчаните след предаването на властта на 30 юни, Блеър отвърна, че ако е нужно политическо решение за военна намеса като във Фалуджа, то трябва да се вземе със съгласието на бъдещото иракско правителство.
още

В документа не е посочено, че войските ще напуснат Ирак, ако новото правителство поиска това.

Целта на внесената проекторезолюция е да гарантира международно признание за преходното иракско правителство и да даде едногодишен мандат на многонационални мироопазващи сили в Ирак.

Иракската сигурност ще бъде подсилена чрез многонационалния контингент, който ще е под обединено командване, ръководено от американски генерал. Мандатът на силите ще може да бъде удължен от Съвета за сигурност на ООН или по искане на иракското правителство, предвижда проектът.

"Многонационалните сили ще бъдат разположени със съгласието на суверенното иракско правителство", каза заместник -посланикът на САЩ в ООН Джеймс Кънингам, цитиран от Си Ен Ен. Мисията им ще включва осигуряване на безопасността на персонала на ООН и ще помагат за подготовката, екипирането и контрола върху иракските сили за сигурност.

Съгласно резолюцията преходното правителство ще има контрол върху петролните ресурси, макар че постъпленията ще продължават да се депозират във Фонда за развитие на Ирак. Този фонд ще продължи да се контролира от независима агенция и от международен борд.

Очаква се САЩ да поддържат близо 140 000 войници в Ирак през 2005 г., за да гарантират сигурността на страната. Великобритания и останалите съюзници в момента имат 20 000 войници в Ирак.

Проекторезолюцията не е конкретна по въпроса за взаимоотношенията между иракското правителство и многонационалните сили.

Франция предлага кръгла маса преди вота в ООН

Френският външен министър определи предложението като "проект, който трябва да бъде обсъден и подобрен".

Франция иска да знае дали предложеното предаване на суверенитета "засяга властта за управление на икономиката, полицията и правораздавателната система или експлоатацията на природни ресурси", каза Барние.

Франция предлага да се проведе кръгла маса, обединяваща основните участници в събитията в Ирак, за да се потвърди представителността на бъдещото правителство, преди да бъде гласувана нова резолюция на ООН, заяви Мишел Барние в интервю за в. Фигаро.

"Доверие към това правителство може да има само ако то има реална власт", посочи Барние. Според него то трябва да бъде приемано от различните политически сили и основните общности в страната - сунитите, шиитите и кюрдите.

Новата резолюция на ООН трябва да има три основни цели, отбелязва френският министър. Това са възстановяването на суверенитета, ясното определяне на ролята на ООН и започването на процес на политическо и икономическо възстановяване в Ирак, посочва Мишел Барние.

Франция може да бъде полезна за намирането на изход от тази трагедия, надяваме се този път да бъдем чути, добави Мишел Барние.

Китай изрази подкрепа

Китай изрази подкрепа за американско-британската проекторезолюция за Ирак, предаде Асошиейтед прес. "Китай подкрепя предложението и ще участва в обсъждането му в Съвета за сигурност с положително и конструктивно отношение", заяви говорителят на китайското външно министерство Лю Цзянчао.

Руски дипломат, запазил анонимност, заяви, че проекторезолюцията повдига редица въпроси не само в Русия, но и сред други членове на Съвета за сигурност и се нуждае от промени, съобщи агенция Интерфакс. Руското външно министерство все още не е излязло с официален коментар по проекторезолюцията.

Германия смята, че има добра основа за търсене на консенсус в Съвета за сигурност на ООН по новата проекторезолюция за Ирак, заяви германският външен министър Йошка Фишер.

"Естествено ще трябва да изчакаме доклада или предложенията на специалния представител на ООН в Ирак Лахдар Брахими преди да стигнем до окончателен вариант на резолюцията, но смятам, че има добра основа за търсене на консенсус", изтъкна Фишер на пресконференция в Берлин. Той допълни, че Германия работи в тази посока с европейските и американските си партньори. Фишер подчерта, че е от особена важност да бъде спазен срокът за предаване на властта на иракчаните.

Шефът на управляващия съвет в Ирак има резерви

Председателят на иракския Преходен управляващ съвет Гази ал Яуир изрази резерви към проекторезолюцията за Ирак, особено по въпроса за присъствието на чужди сили.

"Това е по-малко, отколкото очакваме. Надяваме се, тъй като това е проект, резолюцията да вземе предвид мнението на Преходния управляващ съвет", посочи Яуир на пресконференция в Багдад. Запитан за статута на международните сили в Ирак той посочи, че иракчаните виждат необходимостта от присъствието им в страната. По думите му обаче в един следващ етап иракчаните искат да имат правото да поискат от чуждите войници да напуснат страната.

Иракският министър на отбраната Али Алауи заяви, че ще се наложи водените от САЩ военни сили в Ирак да останат там месеци, но не и години, предаде Ройтерс. Изявлението си той направи в Лондон на съвместна пресконференция с британския си колега Джеф Хун.

Според Алауи Ирак разполага с достатъчно хора за създаване на сили за поддържане на реда и очаква те да получат подходяща екипировка и обучение през следващите месеци, за да заменят водените от САЩ сили в Ирак.

Повечето наблюдатели прогнозират, че американските и британските военни сили ще останат в Ирак още няколко години, отбелязва Ройтерс.

Великобритания още не е взела решение за изпращане на подкрепления в Ирак, заяви Джеф Хун, добавяйки, че ако възникне нужда, страната му ще се отзове.

След 30 юни иракските власти ще могат да упражняват контрол над чуждите сили в Ирак след "договаряне и съвместно взето решение" с коалицията, заяви още Али Алауи, цитиран от Франс прес. Той каза това в отговор на въпрос дали след 30 юни иракското правителство ще има право на вето върху действията на американско-британските сили и дали ще може да прекратява военни операции като тази във Фалуджа.

Внесената в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция е "признание, че иракчаните ще са главни партньори и ще играят роля при установяването на сигурността", каза Алауи. Той уточни, че не може да се говори за вето, а по-скоро за консултации и преговори за постигане на общо решение.

Очаква се пратеникът на ООН за Ирак Лахдар Брахими да посочи в идните седмици няколко имена за висшите постове в новото иракско ръководство - включително за президент и министър - председател.

Споделяне

Още от Свят