Франция повиши мерките за сигурност преди честването на десанта в Нормандия

Френският план за сигурност Вижипират се изпълнява според най-високото ниво на готовност от вторник сутринта, тъй като наближават тържествата за отбелязването на 60-годишнината от десанта в Нормандия, съобщава АФП.

В Нормандия мерките за сигурност бяха повишени още на 24 май, а сега цялата континентална територия на Франция попада под засилено наблюдение, като са възстановени и граничните проверки по сухопътните граници.

Сред гостите на празненствата се очаква да присъстват президентите Буш и Путин, кралските особи на Великобритания, Норвегия и Холандия, както и хиляди ветерани от войната, напомня Ройтерс.

Канцлерът Герхард Шрьодер също ще присъства, което е първото участие на германски лидер в церемониите.

Поради възможността от евентуална въздушна атака, над норманските брегове в северна Франция бе въведена забранена за полети зона. На същото място на 6 юни 1944 г. съюзническите сили извършват десанта, след който настъпва обрата във Втората световна война.

На пътуващите към Нормандия ще бъдат проверявани лични документи и багажа. Водоизточниците са на постоянен мониторинг, за да се избегне евентуален опит за зараза.

Съгласно плана Вижипират са мобилизирани четири хиляди войници и допълнително 1000 полицаи.

Вътрешният министър Доминик де Вилпен каза, че Франция не очаква някакви специфични заплахи за сигурността, но събития повишават риска, с което индиректно намекна за ситуацията в Ирак.

Съгласно приетите мерки за сигурност за една седмица са забранени демонстрациите в централната зона на Париж, която включва Елисейския дворец, правителствената сграда и американското посолство.

Трите демонстрации срещу американската политика в Ирак, предвидени за 5 юни, ще бъдат проведени извън зоната за сигурност, посочва Си Ен Ен.

Повишени са също така мерките за сигурност на летищата, железопътните гари, музеите, галериите, големите универсални магазини и кината.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?