Франция предефинира стратегическите си приоритети в отбраната

Франция предефинира стратегическите си приоритети в отбраната
Франция ще оповести в петък стратегическите си залози, преразгледани в светлината на терористичната заплаха и американската несигурност - нова база, която ще определи приоритетите на президента Еманюел Макрон в областта на отбраната.
 
Обзорът за въоръжените сили - документ от 50 страници, изготвен от комитет от 16 експерти, в това число евродепутата Арно Данжан -ще бъде представен днес на Съвета по отбрана, преди да бъде предаден в петък на Макрон.
 
Той формулира "стратегическите интереси и приоритети" на Франция предвид "настоящата и обозримата" геополитическа среда, обобщава запознат с въпроса източник.
 
Този стратегически обзор актуализира Бялата книга за отбраната и националната сигурност, приета през 2013 г. при управлението на Франсоа Оланд, като взема предвид поредицата джихадистки атентати, разтърсили Франция и Европа през последните две години
.
Оттогава насам мащабът на терористичната заплаха се промени, руските заплахи и киберзаплахите се засилиха, така както и "несигурността, свързана с ключови партньори", възникнала с Брекзита и избирането на Доналд Тръмп, подчертава дипломатически източник.
 
След като не разсея неяснотата около американските ангажименти в Европа, Доналд Тръмп заплаши да постави отново под въпрос споразумението за иранската ядрена програма с риск да отвори кутията на Пандора и да пусне демоните на ядреното разпространение. Заплаши и да "унищожи напълно" Северна Корея, която ежедневно му отправя предизвикателства.
 
Европейската отбрана, която Еманюел Макрон превърна в един от приоритетите си, логично също ще е в центъра на тези залози.
 
"Опасност от нов пожар"
 
"Днес тероризмът е най-явната и осезаемата заплаха", каза държавният глава на 13 юли, говорейки за стратегическия обзор.
 
"Тя обаче далеч не е единствена. Появата и налагането на политики от позиция на силата поражда опасност светът отново да пламне", допълни тогава той, намеквайки за Русия, Китай или Иран.
 
След като бъдат зададени параметрите, стратегическият обзор ще даде възможност да се преосмислят бъдещите мисии на въоръжените сили, главно на операциите в чужбина.
 
Франция би искала държавите в Африка постепенно да поемат грижата за отбраната си, започвайки от съвместните сили на Г-5 Сахел, които скоро ще започнат операциите си.
 
Дали това ще се изрази в промяна във френския военен ангажимент, най-вече в Сахел, където операцията "Бархан" включва 4000 военни и е сериозна тежест за бюджета?
 
"Днес вероятно е невъзможно да си представим оттегляне от операция "Бархан", отговори в петък министърката на въоръжените сили Флоранс Парли на въпрос по радио "Франс ентер".
 
"За сметка на това заедно с други европейски партньори работим много активно местните въоръжени сили да могат да се снабдят с военната техника и оборудване, от които се нуждаят", добави тя.
 
Мисии и зони на действие
 
Разгромът на групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия би трябвало бързо да осигури поле за маневриране за намаляване на френското военно присъствие в този район.
 
В резултат на стратегическия обзор през първата половина на 2018 г. се очаква да бъде приет закон за военното планиране, който ще определи средствата, които ще бъдат отпуснати на въоръжените сили за периода 2019-2025 г. в зависимост от мисиите им.
 
Президентът Макрон вече обеща увеличаване на бюджета на въоръжените сили с 1.7 милиарда евро годишно през петгодишния си мандат, така че до 2025 г. разходите за обрана да достигнат 2 процента от брутния вътрешен продукт, което ще рече 50 млрд. евро, при 32 млрд. сега.
 
"От този обзор може да се очаква възстановяване на реда при мисиите и постигане на съответствие между мисиите и средствата", казва генерал Венсан Депорт, преподавател в парижкия Институт за политически изследвания (Sciences Po), който изразява съжаление, че в последните години "мисиите се множат, без успоредно да се увеличават средствата".
 
Той смята за подходящо "да се свият" мисиите и "зоната на действие" на френската армия до това, което е от "непосредствен" интерес за Франция, "което ще рече Южното Средиземноморие и Африка".
 
Ако това не стане, ще е трудно да постигнем увеличаване на мощта" на френската армия, на което френският президент възлага надежди, допълва Депорт.
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?