Франция предлага екотакса върху финансовите транзакции

Франция обмисля въвеждане на такса върху финансовите трансакции, за да се финансира борбата с глобалното затопляне и ефектът от него в най-бедните страни, заяви френският министър на екологията, енергетиката, устойчивото развитие и морските въпроси Жан-Луи Борло, цитиран от Франс прес и БТА.

В интервю за "Журнал дю диманш" министърът уточнява, че правителството подготвя план, който ще бъде предложен на климатичната среща на върха в Копенхаген през декември.

"Ние, промишлено развитите страни, които много сме замърсявали, трябва да се мобилизираме, за да финансираме развитието на възобновяеми енергии в най-уязвимите страни", посочва Борло. Той уточнява, че не става въпрос за въвеждане на данък, а по-скоро за иновативно финансиране, например чрез финансовите трансакции. Тези пари трябва да бъдат предоставяни за конкретни проекти - язовири, слънчеви електроцентрали или вятърни паркове, изтъква френският министър.

На среща с представители на десетина страни на 22 октомври френският външен министър предложи да се въведе такса от 0,005 на сто върху трансакциите, което по негови изчисления ще представлява 30 милиарда евро годишно.

На срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел миналата седмица държавните и правителствените ръководители оцениха на 100 милиарда евро годишно необходимите средства за финансиране на борбата на най-бедните страни с климатичните промени между 2013 и 2020 година. Те обаче не посочиха каква част от тази сума ще бъде приносът на европейците.

В Копенхаген от 7 до 18 декември ръководителите на 192 страни ще се опитат да постигнат споразумение, за да бъдат продължени ангажиментите от Протокола от Киото за климата, чиято първа фаза изтича в края на 2012 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?