Франция предлага най-доброто качество на живот в света

Франция предлага най-доброто качество на живот в света

Франция е страната, която предлага най-доброто качество на живот в целия свят. Това сочи класация на американското месечно списание "Интернешънъл ливинг", изготвяна от 30 години. Обект на проучването са показатели като цената на живота, култура, развлечения, икономика, околна среда, свобода, здравеопазване, инфраструктура, климат и т.н. в 194 страни.

Франция оглавява класацията за пета поредна година. По качество на живот тя изпреварва Австралия, Швейцария, Германия и Нова Зеландия. САЩ са на 7-о място.

"Досадната бюрокрация и високите данъци не влияят на неоспоримото високо качество на живот във Франция. Франция има най-добрата здравна система в света", се посочва в коментар към класацията на американското издание.

Главната редакторка на изданието Джаки Флин подчертава, че във Франция хората направо се наслаждават на живота си. Тази наслада е породена дори от най-малките детайли, като идеално поддържаните тревни площи и градинки, саксиите по прозорците, очарователните тераси на кафенетата и чистите улици. Градовете във Франция са добре управлявани, а престъпността е доста ниска, добавя също Флин.

В отделните подкатегории на класацията Франция е първа по въпросите за свободите на гражданите, за сигурността и за здравеопазването. Тя е на четвърто място заради съвременната си и ефикасна инфраструктура, на 11-о място по икономически показатели, на 18-о място заради мерките за борба с климатичните промени.

Франция обаче се нарежда на 19-о място в подкатегорията за култура, като е изпреварена от Молдова и Естония. В категорията за опазване на околната среда Франция е дори на незавидната 64-а позиция.

Споделяне

Още от