Франция предупреди, че напрежението с Иран може да ескалира

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че има опасност от ескалация, която може да доведе до конфликт, след като Иран обяви, че увеличава капацитета си за обогатяване на уран, съобщи Франс прес.

"Има взаимно покачване на напрежението и приканвам всички да стабилизират ситуацията и да не се поддават на тази ескалация, защото тя ще доведе само до едно нещо - до конфликт", каза Макрон след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Париж.

Намерението на Иран не означава, че той е излязъл извън рамките на споразумението от 2015 г. за ядрената му програма, добави френският президент.

"Отново изразих пред премиера (Нетаняху) дълбокото си убеждение, което се споделя от европейските ни партньори, че иранското ядрено споразумение от 2015 г. трябва да се запази, за да има контрол над ядрената дейност в региона", обясни Макрон на съвместна пресконференция с Нетаняху.

Как може някой да смята, че "пълното отсъствие на контрол и задължения е за предпочитане пред рамката от 2015 г.", запита Макрон, цитиран от Асошиейтед прес.

Това споразумение е "етап, който трябва да бъде допълнен от споразумение за ядрената дейност след 2025 г. и работа по въпросите за балистичната дейност на Иран и регионалното присъствие на Иран", добави френският президент.

Израелският премиер каза, че не е поискал от Франция да се оттегли от ядрената сделка с Иран, защото според него тази сделка ще се разпадне, след като САЩ се оттеглиха от нея и наложиха отново санкции на Техеран.

"Не поисках от Франция да се оттегли от сделката с Иран, защото мисля, че тя ще се разпадне под натиска на икономическите реалности", каза Нетаняху, имайки предвид заплахите от нови американски санкции срещу фирмите, които биха работили с Иран.

"За мен най-голямата заплаха за света днес са ядрените оръжия в ръцете на радикален ислямистки режим като Иран", заяви израелският премиер.

На въпрос дали иранското решение да увеличи капацитета си за обогатяване на уран не дава право на гласовете в САЩ и Израел, които смятат, че режимът в Техеран няма да спази задълженията си, Макрон отвърна отрицателно.

"Станалото просто показва, че когато някой реши да се оттегли от някое споразумение, това не насърчава другата страна да го спазва. Смятам, че това е въпрос на елементарен здрав разум, с който никога не трябва да се разделяме в живота", каза леко иронично френският президент.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?