Франция предупреди Ватикана за опасност от атентати при обиколката на папата в Африка

Франция предупреди Ватикана за опасност от атентати при обиколката на папата в Африка

Френските служби за разузнаване и сигурност са подали няколко сигнала до Държавния секретариат (правителството) на Ватикана за конкретна заплаха от терористични действия по време на започващата утре обиколка на папа Франциск в Африка, потвърдиха източници, близки до Светия престол, цитирани от БТА във вторник.

Съгласно църковната терминология, Светият отец ще предприеме своето Единадесето международно странстване от 25 до 30 ноември, което включва Кения, Уганда и Централноафриканската република (ЦАР).

Сигналите се отнасят именно до ЦАР, която е наречена "страна с висока степен на несигурност" и представляваща "значителен риск". Разузнавателните служби на Франция визират и точна дата - 29 ноември, когато в столицата Банги папата официално ще обяви началото на Юбилей 2015 за Африка. Изпратените до Ватикана сигнали за терористични заплахи се делят на две категории. Едната се отнася до посегателства срещу личността на Франциск, докато другата категория съдържа предупреждения за атентати сред тълпата, сходни с тези в Париж, уточниха източниците.

В изявление миналата седмица държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин се спря и на предстоящата обиколка на папа Франциск в трите африкански страни, като не отрече, че са налице опасения, свързани както с джихадисткия тероризъм, така и с вътрешните религиозни и политически размирици.

"Трите етапа остават. За последния етап ще видим на място съобразно обстановката," посочи Паролин.

Споделяне

Още от Свят