Франция призна коалицията анти-Асад за легитимен представител на сирийския народ

Франция призна коалицията анти-Асад за легитимен представител на сирийския народ

Френският президент Франсоа Оланд обяви във вторник, че страната му признава Обединената коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили за легитимен представител на сирийския народ. Така Франция стана първата страна в Европа, признала новата опозиционна структура, създадена в неделя в Доха с цел да свали президента Башар Асад от власт.

Днес обявявам, че Франция признава Сирийската национална коалиция за единствен легитимен представител на сирийския народ и като бъдещо правителство на демократична Сирия, което ще сложи край на режима на Башар Асад, съобщи Оланд на пресконференция в Париж, предавана по телевизията.

Коалицията анти-Асад, обявена в неделя, бе създадена 20 месеца след началото на бунта за сваляне на режима. Коалицията призова европейските държави да я признаят като преходно правителство на страната, което ще ѝ даде възможност да купува оръжие с цел да сложи край на управлението на Асад.

По този повод френският президент каза, че ще разгледа възможността за въоръжаване на сирийската опозиция след като тя сформира преходно правителство.

"По въпроса с оръжейните доставки, Франция не ги подкрепяше, понеже не беше ясно къде ще отидат тези оръжия. Сега, при тази коалиция, след като тя излъчи законно правителство, този въпрос ще бъде разгледан от Франция, но и от всички държави, които признават това правителство," подчерта Оланд.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят