Франция призова Либия за “милост” към българките

Френският външен министър Филип Дуст-Блази призова либийските власти да проявят милост към осъдените на смърт български медицински сестри. Дуст-Блази каза, че неотдавна е разговарял по проблема в Париж с големия син на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам.

“Желая либийските власти да проявят милост и се надявам, че медицинските сестри и лекарят ще могат съвсем скоро ще се завърнат у дома", заяви министърът.

По-рано тази седмица Сейф ал Ислам заяви, че петте български медицински сестри и палестинският лекар няма да бъдат екзекутирани. Той заяви, че Триполи е предложил на Берлин и Париж план за освобождаването им при условие, че семействата на болните деца бъдат обезщетени.

Филип Дуст-Блази не коментира тези изявления, а само добави, че Сейф ал Ислам се е срещнал "с други партньори", без да даде подробности.

В четвъртък Париж е домакин на третия Световен конгрес против смъртното наказание.

Най-вероятно в него ще участва бившият френски министър на правосъдието Робер Бадентер, който е в основата на премахването на смъртното наказание във Франция през 1981 г. Очаква се той да направи декларация по делото в Либия.

Споделяне

Още от Свят