Франция призова за засилване на трансатлантическите връзки

Френският министър на външните работи Мишел Барние призова за засилване на трансатлантическите връзки. В статия, публикувана във вторник във в. Монд под заглавие "Писмо до американски приятел", Барние подчертава, че политическият диалог между ЕС и САЩ в момента е недостатъчен и нередовен. Барние изтъква, че Америка се нуждае от способна и отговорна Европа, а Европа - от силна Америка. Той предлага да бъде създадена работна група от независими и ползващи се с всеобщо уважение и от двете страни на Атлантика експерти, които да обсъдят мерки за подобряване на двустранния диалог.

Френският външен министър призовава Брюксел и Вашингтон да си сътрудничат за решаване на конфликтите в Близкия изток и в Африка.

Мнението на Барние е публикувано една седмица след преизбирането на американския президент Джордж Буш.

Френският първи дипломат обаче не отстъпва от френската позиция против водената от САЩ война в Ирак, като изтъква, че подобни кризи поставят международното право под въпрос.

Миналата седмица френският президент Жак Ширак поздрави Буш за преизбирането му, като подчерта важността на трансатлантическите връзки, припомня Ройтерс. За разлика от други лидери като германския канцлер Герхард Шьодер например, Ширак обаче не се обади на американския президент, а му изпрати поздравително писмо.

Резултатите от публикувано миналата седмица проучване на общественото мнение във Франция показаха, че 65 процента от французите смятат преизбирането на Буш за лошо, а три четвърти от анкетираните не очакват подобряване на трансатлантическите отношения.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: