Франция пуска на борсата Електрисите дьо Франс и Газ дьо Франс

Френското правителство поиска вчера от Електрисите дьо Франс /EdF/ и Газ дьо Франс /GdF/ да се подготвят за операции по увеличаване на техния капитал през 2005 г., целящи набиране на средства за финансиране на тяхното развитие, предаде Ройтерс.

Проектът за излизане на борсата на двете енергийни компании предизвика гневна реакция от страна на синдиката Обща конфедерация на труда /CGT/, който продължава да настоява за сливане на EdF и GdF.

Министърът на икономиката, финансите и промишлеността на Франция Никола Саркози обоснова решението на правителството с това, че финансовото положение на EdF е нестабилно, а пък GdF има нужда от средства за развитието си в Европа.

В представен от Саркози пред кабинета доклад за финансовите нужди на EdF се посочва, че ако компанията иска да запази мястото си сред европейските лидери в областта на енергетиката, тя трябва да се развива амбициозно в Европа и да подготви обновяването на производствения парк във Франция с въвеждането на ядрена централа от ново поколение /EPR/. Това ще изисква огромни средства, а компанията има задължения от 24,35 млрд. евро, се посочва в доклада.

Споделяне

Още от Бизнес