Франция пуска в интернет всичко, събрано за НЛО

Франция пуска в интернет всичко, събрано за НЛО
1600 случаи, проверени по най-щателен начин, очевидци, следи, протоколи на полицията. Никакви слухове, само факти. Става дума за всичко, събрано от участниците в проекта Geipan (Groupement pour l´Etude et l´Information sur les Phénomènes Aérospatiaux Non identifiés) или Група за проучване и информация за неидентифицирани летящи обекти, която работи от 1977 г. до наши дни. Днес групата е решила да публикува всичко, пише в петък италианският вестник “Република”.

За разлика от САЩ, където могат да бъдат поискани данни само за даден конкретен случай, Франция става първата страна в света, решила да публикува всички данни от наблюденията на НЛО, поясни ръководителят на изследователската група Жак Патене.

До края на годината в интерент ще бъдат пуснати всички данни, с които разполага групата и всеки желаещ ще може да се запознае с тях и с доклада на изследователите.

Обемът на събрания материал е огромен. Ако данните са нанесени на хартия, височината на натрупаните листове ще стигне триетажна сграда.

От описаните случаи 28% от случаите така и не са намерили обяснение. Към тях се отнася разказът на няколко военни пилоти, които в продължение на 20 секунди са били “преследвани” от неизвестен и незасечен от наземните радари обект.

Или случаят със светлинните лъчи, които са съпровождали няколко леки коли в продължение на километри, принуждавайки пътниците да слязат и да се спасят с бягство, докато лъчите не изчезват. Или “светещите кълба”, които очевидци са наблюдавали на цялата територия на Франция, както и излъчващите светлина предмети, почти “лежащи” на земята. С други думи разнообразна и типична за учебниците по уфология информация.

Ние не говорим за НЛО, защото този термин предизвиква объркване. Просто казваме, че сме станали свидетели на неидентифицирани аерокосмически феномени, казва Патене. По този начин авторът на доклада иска да разсее съмненията, че НЛО не са “кораб с пришълци” или “летяща чиния”. Факто е обаче, че има още много природни явления, които засега не сме в състояние да обясним.

И не само. Ако не се броят наблюденията, които не се поддават на обяснения, едва 9% от анализираните случаи са напълно изяснени. 33% от изучените случаи, които се приемат за “изяснени”, поставят много въпросителни, а тези, за които е трудно да се даде обяснение, особено заради отсъствието на достатъчно данни, са около 30%.

В САЩ от 1947 година се опитват да дадат обяснение на феномена НЛО. Но всички доклади довеждаха до безкрайни дискусии, защото се правеха не тези изводи, които произлизаха от анализа на случаите. 

Безусловно има поне един феномен, който в продължение на няколко години се изучава от официалната наука. Става дума за “лъчите Хесдален”, чието название произлиза от местност в Норвегия. Там от няколко години международни изследователи наблюдават светещи сфери, които се появяват, приемат различна форма и цвят и безследно изчезват.   

До днес няма нито една научна хипотеза, която би могла да обясни този феномен, казва Ядер Монар, който от много години участва в изследванията.

Неидентифицирани летящи обекти има, но Патене все пак предупреждава: Внимание, не трябва и да се помисля, че в доклада може да се намери каквато и да е сензация.

Споделяне

Още от Свят