Франция "не си представя" разделянето на България и Румъния за ЕС

Франция, която е една от най-големите поддръжници на Румъния за членство в Европейския съюз, не си представя вариант, при който България и Румъния да бъдат разделени при подписването на присъединителния договор. Това стана ясно от изявлението на френския външен министър Мишел Борние пред журналисти в София в рамките на годишната среща на ОССЕ.

Целта е преговорите да завършат и България и Румъния да влязат в ЕС през 2007 година, каза в понеделник Барние.

Целта ни е да помогнем на Румъния да бъде готова да настигне България, каза френският министър. Двете страни трябва да подпишат договора за присъединяване и после ще помогнем на България и Румъния в процеса на интеграция, допълни той.

Френският първи дипломат заяви, че България не бива да се успокоява, че е приключила преговорния процес и трябва да внимава с някои задачи, които все още ѝ предстои да изпълни, и към които Европейският съюз е много чувствителен. Това са въпросите на сигурността, правосъдието, борбата срещу корупцията, организираната престъпност. Франция специално е много чувствителна към безопасността на хранителните продукти, сигурността на морския транспорт и недопускането на екологично замърсяване по морското крайбрежие, посочи Барние.

Мишел Барние похвали България за правилния ѝ европейски рефлекс при решението за закупуване на европейски хеликоптери и за сътрудничество с Франция в ядрената енергетика.

Той изрази оптимизъм за развитието на двустранното сътрудничество, припомняйки, че в България има 54 двуезикови училища и катедри, в които 10 000 младежи изучават френски език.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?