Франция ратифицира окончателно договора за членство на България и Румъния

Френският сенат (горната камара на парламента) ратифицира единодушно договора за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз във вторник късно следобед в присъствието на българския министър на външните работи Ивайло Калфин и на румънския министър на европейските въпроси Анка Боаджиу. В гласуването не е участвала само фракцията на френските комунисти.

Три месеца по-рано – на 27 юни – договорът бе одобрен с единодушие и от долната камара на парламента – Националното събрание. С вчерашния акт на сената ратификацията на договора приключва. Предстои френският президент Жак Ширак да издаде указ за влизане в сила на ратификацията.

Франция бе една от трите “проблемни” страни за одобряването на нашето присъединяване към ЕС поради силните антиевропейски настроения в страната, разгорели се покрай референдума за одобряване на европейската конституция през 2005 г. Тогава гласоподавателите отхвърлиха евроконституцията. Общественото мнение в страната бе силно сдържано към разширяването на общността с още две страни. На политическо равнище обаче ратификацията на договора на двете страни не бе толкова спорна и ратификацията ми очаквано безпроблемно.

Още две страни не са приключили окончателно одобряването на присъединителния договор. Това са Германия и Холандия. 

Споделяне

Още от Европа