Франция разследва четирима полицаи, обвинени в побой над чернокож

Пребитият от полицаите музикален продуцент Мишел Зеклер

Четирима френски полицаи се разследват, а двама от тях остават под стража, в рамките на съдебното следствие по повод побоя над чернокожия музикален продуцент Мишел Зеклер през нощта срещу миналия понеделник, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че инцидентът е повишил градуса на дебатите във Франция около полицейското насилие и закона за "глобалната сигурност".

На видеозаписи, разпространени в интернет, се вижда как полицаите многократно удрят с юмруци мъжа и го бият с палка. Според френския новинарски уебсайт "Loopsider" после служителите на реда излезли, извикали подкрепления и хвърлили граната със сълзотворен газ в музикалното студио, за да накарат намиращите се вътре хора да излязат.

Полицаите се разследват във връзка с "умишлено насилие от страна на лице носител на публична власт" при утежняващи обстоятелства "расизъм" и "съставяне на документи с невярно съдържание". Защитниците им не пожелаха да коментират повдигнатите обвинения.

Тримата основни обвиняеми "признаха, че нанесените удари са били неоправдани и че са действали предимно, водени от страх", съобщи прокурорът Реми Ец. Полицаите обяснили, че изпаднали "в паника", тъй като се почувствали притиснати във входа на студиото на Зеклер, който според тях се отбранявал. Те обаче отрекли да са отправяли расистки реплики, макар продуцентът да уверява, подкрепен от свидетели, че бил наречен "мръсен негър".

Случаят разгорещи критиците на законопроекта за "глобална сигурност", предвиждащ по-конкретно забрана да бъдат снимани служители на реда. Над 130 000 души демонстрираха срещу него в събота по данни на вътрешното министерство, 500 000 - според организаторите. Протестът протече общо взето мирно, но имаше и сблъсъци, по-специално в Париж, отбелязва Франс прес.

Френското министерство на вътрешните работи съобщи за 98 ранени полицаи и жандармеристи, както и за 81 задържани демонстранти. Видеозаписи в социалните мрежи показват как участници в протестите удрят полицаи - "неприемливо насилие" според вътрешния министър Жералд Дарманен.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?