Франция с най-големи разходи за социална защита в ЕС, България е в дъното на класацията

Вследствие на икономическите проблеми в ЕС общите разходи за социална защита в 27-те страни членки са се увеличили с около до 29.4% от общия БВП, който пък е останал сравнително стабилен от 2007 до 2010 г., показва проучване на Евростат.

Най-големи са разходите за социална защита във Франция – 33.8% от БВП. Следват Дания (33.3%), Холандия (32.1%) и Германия (30.7%). В дъното на класацията по разходи са Румъния (17.6%), Латвия (17.8%), България и Естония (и двете с 18.1% от БВП).

В България стойността се е вдигнала с четири процентни пункта до 18.1% от националния БВП за 2010 г.

Съществените разлики отразяват различията в жизнения стандарт, но също така са индикатор за разнообразието на националните системи за социална защита, както и на демографската, икономическата, социалната и институционалната специфика на всяка страна членка, пояснява Евростат.

След като се елиминират разликите в стойностите между 27-те в ЕС, разходите за социална закрила на глава от населението в Люксембург са осем пъти по-високи от тези в България. След Люксембург най-високи разходи на глава от населението има в Холандия и Дания – над 40% над средните за 27-те страни членки. Следват Австрия, Ирландия и Швеция с разходи 30% над средните. Румъния и България харчат за социална закрила над 30% по-малко от средното за ЕС.

Разходите за социална закрила на семейства, за пенсии и здравеопазване в страните от ЕС са скочили с около 10%, разходите за безработица – с 33%.

През 2010 и 2011 г. средното равнище на безработица в 27-те страни е било 9.7%. Оттогава се е увеличило до 10.6%, според Евростат.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?