Франция създава служба за борба с омразата

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер в еврейското гробище във Вестофен, Елзас, Североизточна Франция

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер заяви, че ще бъде създадена служба за борба с омразата, която ще бъде част от националната жандармерия, предаде Франс прес.

Кастанер обяви създаването на службата при посещение на еврейското гробище във Вестофен, в района на Елзас, Североизточна Франция, където бяха осквернени 107 гроба.

Службата ще има за задача да координира всички средства, с които жандармерията разполага, за разследването на случая във Вестофен и на всички останали случаи на антисемитски, антимюсюлмански и антихристиянски прояви. Координацията ще се състои в обединяване на усилията на жандармерията, полицията и правосъдието, което да позволи разкриването на виновните и изправянето им пред правосъдието.

Оскверняването на гробището във Вестофен е оскверняване на републиката, каза Кристоф Кастанер след дълга разходка по алеите на еврейското гробище от 16 век. На над сто от надгробните плочи с черна боя са изрисувани пречупени кръстове, стана ясно вчера. В това гробище са погребани роднините на Карл Маркс, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Европа