Франция се извини за думите, че по-добре Люксембург да не бе съществувал

Френският премиер Франсоа Фийон се е извинил на колегата си от Люксембург Жан-Клод Юнкер за изказване на френски сенатор от управляващата партия Съюз за народно движение, според когото Люксембург не бивало да съществува. Това заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн, цитиран от Франс прес във вторник.

"Нашият премиер ме информира, че Франсоа Фийон му е телефонирал, за да се извини", посочи министърът.

В събота сенаторът Филип Марини заяви, че "би предпочел през 1867 г. разговорът между Наполеон Трети и Бисмарк да бе приключил по друг начин и Люксембург да не съществува".

Сенаторът е казал това в отговор на критиките на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, която е от Люксембург, срещу френската политика на експулсиране на роми.

По думите на Аселборн това изказване на Марини е "нищожно". "Тези идеи са нищожни от историческа и културна гледна точка. Що се отнася до европейския подход, това изказване надминава тези на Жан-Мари льо Пен и Националния фронт и, и ми изглежда от същото ниво като речите на (иранския президент) Махмуд

Ахмадинеджад", посочи министърът.

По-рано във вторник френският външен министър се дистанцира от думите на сенатора и изрази надежда, че те няма да поставят под въпрос приятелството и сътрудничеството между Франция и Люксембург.

Споделяне

Още от Свят