Франция се приближава до забраната на бурките на обществени места

Френска парламентарна комисия ще препоръча във вторник приемането на закон за забрана на забулването на мюсюлманките на обществени места, предаде Франс прес във вторник, цитирана от БТА.

След шестмесечна работа 32-членната комисия предлага да се забрани носенето на бурки - традиционно покривало върху цялото тяло, включително главата и лицето с отвор за очите, от мюсюлманките в училищата, болниците, обществените сгради и транспорта, но не и на улицата, посочва АП.

Дискусиите по въпроса започнаха след изказване на президента Никола Саркози през юни 2009 г., че забулването не е желателно на френска земя.

В опозиционната Социалистическа партия има разединение между привържениците на пълната забрана на забулването и противниците на заклеймяването на това маргинално, според тях, явление. По официални данни около 2000 жени във Франция ходят забулени.

Членовете на комисията от управляващата партия Съюз за народно движение искат пълна забрана на забулването на публични места, която да бъде подсилена с глоба при нарушение. Според тях само така може да бъде пресечено забулването във Франция.

Подобен закон обаче издига сложни юридически проблеми и евентуалното му отменяне от Конституционния съвет или осъждането му от Европейския съд за правата на човека ще нанесе удар на републиката, се посочва в доклада на комисията.

Комисията предлага на първо време парламентът да приеме резолюция, в която да обяви, че "цяла Франция казва "не" на забулването". Авторите му препоръчват също приемане на закон, с който да се забрани скриване на лицето на публични места.

Противниците на носенето на традиционни покривала от мюсюлманките нарекоха този вид облекло "врата към ектремизма", оскърбление срещу равенството между половете и посегателство срещу светските принципи във Франция.

Но мюсюлмански религиозни лидери предупредиха, че забраната със закон на носенето на традиционно мюсюлманско облекло може да породи екстремизъм. Към тях се присъединиха католически и юдейски лидери, които заявиха, че подобна драстична мярка е прекалена.

Франция има най-голямата мюсюлманска общност в Западна Европа - около 5 милиона души. Много малка част от жените от тази общност забулват лицата си, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят