Франция се връща във военните структури на НАТО

Франция се връща във военните структури на НАТО

Президентът Никола Саркози обяви официално в сряда вечер решението си да върне Франция във военните структури на НАТО.

"Дойде времето да сложим край на това положение. Това е в интерес на Франция и в интерес на Европа", каза Саркози на конференция по въпросите на отбраната в Париж. Той подчерта, че Франция трябва да възстанови пълноправното си присъствие в НАТО, за да има повече тежест в дейностите на пакта.

Решението бе обявено три седмици преди срещата на върха на НАТО във френския град Страсбург и германския Кел на 3 и 4 април, на която ще бъде отбелязана 60-ата годишнина от създаването на организацията.

Завръщането на Франция в обединеното военно командване на НАТО е крайният резултат от една прдължителна еволюция - 43 години след прословутото решение на генерал Шарл де Гол да затръшне вратата, пише Франс прес.

Парадокс е, коментира агенцията, че и в двата случая Париж привежда един и същ аргумент, а именно - необходимостта да бъде сила, способна да наложи мнението си върху решенията на доминирания от Съединените щати западен лагер, като в същото време запазва максимална свобода на действие.

Франция на Де Гол напуска обединеното военно командване на НАТО през 1966 г., по-специално след отхвърлянето от САЩ на нейната идея за тристранно английско-американско-френско командване. На път да се сдобие след атомната и с водородна бомба, както и с флот от подводници, оборудвани с ракетни установки, тя си бе осигурила по онова време самостоятелна роля в равновесието на ядрения страх, което характеризираше Студената война.

Със статута си на окупационна сила в Германия, на постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН и с ядрен арсенал, способен да нанесе драстични загуби на СССР, Франция се смяташе способна да играе по свое усмотрение. Макар че затваря американските и канадските бази на френска територия, Де Гол обаче не се отказва от членството на своята страна в атлантическия алианс. И не поисква централата на НАТО да бъде преместена от Париж в Брюксел. Той само декларира статут на Франция на сила, която не се подчинява на никой друг, като въпреки всичко остава твърдо в лагера на "свободния свят" срещу съветската заплаха.

Президентът Франсоа Митеран направи първата крачка, като се съгласи "Франция да участва в привидно технически дебат за използването на войските на НАТО". След това, през 90-те години, Франция се включва все по-активно в операциите на НАТО на Балканите и в Афганистан. Жак Ширак решава да се възобнови участието в заседанията на министрите на отбраната и на Военния комитет, обединяващ началниците на генералните щабове. Но първият му опит за връщане във военните структури се проваля през 1996 г., тъй като Франция не успява да получи регионалното военноморско командване на НАТО в Неапол. Въпреки този неуспех, движението за сближаване продължава и от 2004 г. френският флаг отново се развява в SHAPE, щаба на алианса в Монс, Южна Белгия.

Решението на Саркози да върне Франция във военните структури на НАТО срещна съпротива както от лявата опозиция, така и от консервативни голисти от собствената му партия. След седмица предстои вот на недоверие във френския парламент срещу правителството заради плановете на президента. Партията на Саркози Съюз за народно движение обаче има солидно мнозинство и е малко вероятно опозицията да успее да свали кабинета.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?