Франция ще активира диалога с Либия за българските сестри

По време на следващите срещи, които са в дневния ред на Европейския съюз, трябва да се предприемат инициативи, за да продължи диалогът и да се проведат срещи на най-високо ниво и в най-скоро време за проблема с българските медицински сестри в Либия. Ние сме готови да поемем цялата наша =отговорност, както и всички европейски страни, в този подновен диалог, заяви в петък френският премиер Доминик дьо Вилпен след среща “на четири очи” с българския му колега Сергей Станишев в София.

Франция и Европейският съюз имаме една обща отговорност - да направим така, че да възтържествува справедливостта и да се поправи това ужасно недоразумение, заяви Дьо Вилпен. Той допълни, че говори от името на страна, която е в първите редици в борбата със СПИН. Днес ние всички трябва да броим дните, които ни разделят от завръщането на българските сестри в родината им, каза още френският премиер.

Убедени сме, че българските медицински сестри не са отговорни за този проблем, защото това е очевидно и специалистите го доказаха. Това е ужасно недоразумение и аз, в съгласие с президента на Френската република, поисках от министъра на външните работи Филип Дуст-Блази да влезе в контакт със своите български колеги, за да се направи всичко възможно в най-кратки срокове сестрите да бъдат освободени, заяви Дьо Вилпен.

“Франция отправя много важно политическото послание - убеждението, че медицинските сестри са невинни и това, че сроковете имат значение. Неприемливо е този проблем да продължава 8 години”, каза от своя страна Сергей Станишев.

България винаги е била в основата на всички инициативи за подкрепа на заразените със СПИН деца, за тяхното лечение, за създаването на международния фонд, който да работи за решаването на един хуманитарен проблем, а не под формата на плащане на кръвнина, заяви премиерът. По думите му сътрудничеството с френското правителство и с другите партньори

от ЕС и със САЩ ще продължи в търсенето на максимално бързо решение.

Това е от двустранен интерес, защото Либия желае да се реинтегрира в световната общност и докато този въпрос не е решен, това не може да стане практически, каза Сергей Станишев.

По думите му, ЕС ще продължи своите последователни усилия и след завръщането на медицинските сестри за решаване на проблемите със СПИН в Либия и на африканския континент. Бенгази би могъл да бъде един общоафрикански център за решаването на проблема със СПИН и за лечение на болестта, и това смятам, че е от взаимен интерес, каза българският премиер.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?