Франция ще достави на Австралия 12 подводници за над 36 млрд. долара

Франция ще достави на Австралия 12 подводници за над 36 млрд. долара

Австралия е финализирала сделка на стойност 50 милиарда долара (36,15 млрд. щатски долара) с Франция за изграждане на флот от 12 конвенционални подводници, съобщи австралийският министър на отбраната Кристофър Пайн, цитиран от ДПА.

Въпреки предишните съобщения, че преговорите около огромния проект са се натъкнали на проблеми, Пайн каза, че всички ключови аспекти на споразумението за стратегическо партньорство са приключени. То ще бъде подписано в началото на 2019 г..

Според командващия флота Майкъл Нунън новата ескадра от произведени от Франция неядрени подводници от клас "Шортфин Баракуда" ще гарантира на Австралия "регионално превъзходство". Те "ще удовлетворят нуждите на австралийските ВМС и ще помогнат за защитата на нашата сигурност и просперитет през идните десетилетия", посочи адмиралът.

По-рано тази седмица група военноморски офицери от резерва заявиха, че френските подводници са твърде скъпи и сложни и трябва да бъдат обсъдени по-евтини алтернативи. Френската оферта бе предпочетена пред две други - от Германия и Япония.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?