Франция ще достави на Египет четири корвети за 1 милиард евро

Френската корабостроителна компания Де Се Ен Ес подписа договор за доставката на египетските военноморски сили на четири корвети Гоуинд, предаде Франс прес, като се позова на в. "Трибюн".

В договора има опция, че компанията може да произведе още два кораба от този тип за Египет. Сделката е на стойност един милиард евро.

Според френското издание решението на Кайро да подпише договор именно с френската компания било взето от настоящия президент на Египет и бивш министър на отбраната Абдел Фатах ас Сиси. Той отхвърли офертите на германската компания ТайсънКруп Марин Систъмс и на холандската Дамен.

Корабите, които френската компания ще произведе за Египет, могат да бъдат оборудвани с ракети земя-въздух Ве Ел Мика и с ракети за изстрелване от плавателен съд Екзосе. И двата вида ракети се произвеждат от компанията Ем Бе Де А - съвместно предприятие между британската оръжейна компания БАЕ Систъмс, европейската Еърбъс груп и италианската Финмеканика.

Сега Ем Бе Де А води преговори с египетската армия за инсталиране на корветите на установки за изтрелване на ракети на стойност 50 милиона евро. Очаква се ракетите, които ще бъдат разположени на корветите, да са на стойност между 300 и 400 милиона евро.

Френският корабопроизводител Де Се Ен Ес вече осигури шест корвети Гоуинд на Малайзия и се готви да продаде три патрулни кораба на Уругвай.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?