Франция ще има ново правителство

Франсоа Оланд и Манюел Валс

Френският премиер Манюел Валс подаде оставката на правителството в понеделник, а президентът Франсоа Оланд му възложи да състави нов кабинет до вторник, съобщиха световните информационни агенции. Оставката бе подадена на фона на криза заради икономическата политика на правителството, припомня "Франс прес", цитирана от БТА.

Държавният глава е възложил на Валс да формира екип според насоките, определени за страната от самия президент, се посочва в съобщение на Елисейския дворец.

Кризата бе предизвикана от интервю на икономическия министър Арно Монтбур пред френския вестник "Монд". В него той критикуваше германската политика на финансови рестрикции, която се е разпростряла върху целия ЕС, включително Франция.

"Германия се хвана в капана на ограничителната политика, наложена от нея на цяла Европа. Имам предвид германската десница, подкрепяща Ангела Меркел. Франция не е длъжна да следва идеологическите аксиоми на германската десница. Не бива повече да позволяваме това", каза Монтбур пред "Монд". Той е известен с острите си изявления, предизвикали не една полемика в изпълнителната власт.

Заради интервюто икономическият министър бе остро критикуван от обкръжението на премиера Манюел Валс, който смята за непремливи подобни изказвания срещу линията на поведение на правителството.

"Според нас е била прекрачена една жълта линия, защото един министър на икономиката не може да се произнася в подобни условия за икономическия курс на правителството и за наш
европейски партньор като Германия", каза в неделя за АФП източник, близък до Валс.

"Премиерът твърдо е решил да действа", добави източникът, пораждайки съмнения, че Монтбур ще запази своя пост.

Днес икономическият министър потвърди лошото си мнение за икономическата политика на Франсоа Оланд и Манюел Валс, но предположи, че криритите му не "не нарушават сплотеността на кабинета". Малко по-късно Валс обаче подаде оставката на цялото правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа