Франция ще подкрепи Кьовеши за европейски главен прокурор

Франция ще подкрепи Кьовеши за европейски главен прокурор

Франското правителство ще подкрепи румънката Лаура Кьовеши за ръководител на европейската прокуратура, обяви председателят на групата на либералите в Европейския парламент Дачиан Чолош. В тази група членуват представителите на партията на френския президент Еманюел Макрон.

“Френското правителсто ще информира Съвета на ЕС в близко бъдеще, че е решило да подкрепи Лаура Кодруца Кьовеши“, каза румънският евродепутат, цитиран от “Политико“. Информацията е потвърдена пред европейското издание от служител в Елисейския дворец, близък до Макрон.

Досега Париж подкрепяше френския кандидат за поста европейски главен прокурор Жан-Франсоа Бонер, който бе избран за водещ кандидат на Европейския съвет, но Европейският парламент подкрепи Лаура Кьовеши. Сега институции трябва да се споразумеят кой да заеме поста.

Срещи Кьовеши се води истинска война от управляващите в Румъния социалдемократи. Срещу нея беше образувано разследване за злоупотреба със служебно положение и ъття бе извикана на разпит в деня, в който трябваше да бъде изслушана в Брюксел. След това делото бе прекратено.

Преди дни в някои медии се появи информация, че Бонер е номиниран за друг висш пост във Франция и затова ще се откаже от надпреварата. Френският прокурор казва, че няма да се откаже от надпреварата за европейски главен прокурор.

Европейската прокуратура ще действа на територията на 22 страни членкина ЕС, които подкрепиха идеятаза създаването ѝ. Сред тях е и България.

Целта на новата институцуия е подобряване на разследванията на измами с европейски средства. Ще се разследват и случаи на корупция, пране на пари и фалшифициране на официални документи. Условието е да са нанесени щети на бюджета на ЕС за не по-малко от 10 000 евро, а при случаите на сложни трансгранични измами с ДДС – за поне 10 млн. евро.

Споделяне

Още от Европа