Франция ще продължи извънредното положение след атентата в Манчестър

Франция ще продължи извънредното положение след атентата в Манчестър

Извънредното положение във Франция ще бъде продължено до 1 ноември. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон след заседание на Съвета за отбрана и национална сигурност, предаде Ройтерс.

Решението за удължаване на мярката, оповестено от политическия кабинет на Макрон, бе прието след атентата в Манчестър, при който загинаха 22-ма души.

Извънредното положение, даващо право на френската полиция по-големи правомощия да извършва претърсвания и арести, беше въведено след атаката на ислямисти, при която през ноември 2015 г. те убиха 130 души във и около Париж, и трябваше да продължи до средата на юли.

Според съобщението на Елисейския дворец, освен продължаването му предвидените мерки ще бъдат затегнати.

"Президентът предложи на правителството мерките за сигурност да бъдат допълнително засилени в условията на съществуващата терористична заплаха. Текстът на (необходимия за това) закон ще бъде подготвен в следващите седмици", заяви администрацията на Макрон.

Елисейският дворец посочва също, че "по разпореждане на президента ще бъде създаден Център за координация на службите, участващи в борбата с тероризма". Структурата на центъра, който ще бъде подчинен на държавния глава, ще бъде утвърдена до следващото заседание на Съвета за отбрана и национална сигурност на 7 юни.

На днешното съвещание на този орган е взето и решение да се окаже всякаква възможна помощ в разследването на британските власти. "Президентът също така подчерта солидарността на Франция с Великобритания в борбата с тероризма", заяви Елисейския дворец.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?