Франция ще реши продължава ли мисията си в Афганистан след гибелта на нейни войници

Ковчезите на сержант Симеонов и другите трима загинали бяха изпрати с почести от Кабул

Военни почести бяха отдадени в неделя на четиримата френски военнослужещи, убити в петък в Афганистан, преди ковчезите им да бъдат качени в самолета за Франция. Сред жертвите е и българинът Свилен Симеонов, на служба от 2002 г. във втори полк на Чуждестранния легион, от инженерните войски разквартирувани в Сен-Кристол (Южна Франция).

В петък афганистански войник стреля срещу група френски войници, от които е бил обучаван. Той се възползвал от това, че инстукторите провеждали физическа подготовка в базата и не били въоръжени, нито с бронирани жилетки, за да ги простреля.

На церемонията, проведена при засилени мерки за сигурност, присъстваха френският министър на отбраната Жерар Лонге, командирът на силите на НАТО в Афганистан генерал Джон Алън, генерал Оливие дьо Бавеншов, началник на генералния щаб на ИСАФ, както и около 700 военни от силите на ИСАФ.

Четирите ковчега бяха покрити със знамето на Франция. Пред всеки от тях войник държеше червена възглавничка, върху която беше поставена снимката на всяка една от жертвите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Загинахте заради коварството на страхливец. Врагът не се поколеба да прибегне до най-ужасяващите измами. Вашата мисия беше символична - да живеете заедно с афганистанските военни, да ги обучавате, а не да се защитавате от тях", заяви на церемонията генерал Дьо Бавеншов. "Вие загинахте за една справедлива кауза, за правото и свободата. Терорът няма да накара Франция да се откаже от тази кауза", допълни той.

После беше изсвирена и изпята Марсилезата, а след това ковчезите бяха закарани до самолета на министъра, затрупан от наваления в Кабул сняг.

Ковчезите бяха натоварени в самолета с мотокар, докато министърът на отбраната Лонге се ръкуваше с присъстващите на церемонията свещеници.

В събота Лонге се срещна с президента на Афганистан Хамид Карзай, както и с министрите на вътрешните работи и на отбраната на Афганистан и с генерал Алън. Те обсъдиха сигурността на френските военни, обучаващи афганистанските си колеги и тяхната защита от нападения от внедрени в афганистанската армия бунтовници.

За три седмици шест френски военни станаха жертва на куршумите на афганистански войници, които те обучаваха.

При последното нападение в петък, освен четиримата убити, имаше и петнайсетина ранени.

Убиецът се оказа на 21 години и внедрен в армията талибански бунтовник. Той заяви, че е направил това, след като е видял видеозаписа с американски войници, уриниращи върху трупове на афганистанци, предаде Франс прес, позовавайки се на източници от силите за сигурност.

"Това е бил истински войник, вписан в регистрите. При първите разпити от френските войници той им е казал, че е извършил това заради видеото, в което американски войници уринират върху трупове", посочи един от източниците.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай определи убийството на четиримата френски военни от афганистански войник като "изолиран и единичен акт", който "не е израз на гняв от афганистанския народ", предаде Франс прес.

"Нападението срещу френските сили от афганистански войник не е израз на гняв от афганистанския народ. Това е изолиран и единичен акт", посочва Карзай в комюнике от няколко абзаца, без да споменава никъде думата "талибан", допълва агенцията.

Преди ден Жерар Лонге заяви, че убиецът е "талибан, внедрен от дълго време", както научил от генерал Назар, командир на трета бригада на афганистанската национална армия, към която принадлежал стрелецът.

Карзай поднесе съболезнованията си на френския народ след срещата с Лонге, съобщава Асошиейтед прес. Според канцеларията му френският министър на отбраната изглеждал готов да подпише дългосрочно партньорство за пребиваване на френски сили в Афганистан. Афганистанското правителство очаква споразумението да бъде подписано идната седмица, казал говорител на външното министерство. Според Ройтерс Париж иска гаранции за сигурността на своите войници в Афганистан, за да се избегне предсрочно изтегляне на своя контингент преди крайния срок през 2014 г.

Френското външно министерство съобщи, че Лонге ще предаде на Саркози доклад за визитата си в Кабул, след което президентът ще реши дали Франция ще продължи мисията си в ИСАФ.

Мисията на френските войници в Афганистан приключи, заяви на първия си голям предизборен митинг в неделя кандидатът на френските социалисти за президентските избори Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

Междувременно френското посолство в България изрази дълбоко съжаление за гибелта на четиримата военнослужещи от френския контингент, обучители в структура към националната армия на Афганистан.

Френското посолство е изразило своите съболезнования и своята подкрепа на семейството на сержант Симеонов в България, с което е в непрекъснат контакт. Военна церемония в памет на сержант Симеонов, както и на другите загинали военнослужещи, ще се състои в присъствие на семейството следващата седмица във Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?