Франция ще забрани на министри и парламентаристи да назначават на работа свои роднини

Франция ще забрани на министри и парламентаристи да назначават на работа свои роднини

Френското правителство планира да забрани на министри и парламентаристи да назначават на работа членове на семейството си в рамките на проекта за повишаване на нравствеността в политическия живот, обещан от президента Еманюел Макрон, обяви министърът на правосъдието Франсоа Байру, цитиран от Франс прес.

Правителството разчита "да възстанови доверието на гражданите в дейността на обществените служби" с помощта на два нови закона и ревизия на конституцията, подчерта Байру, след като последната президентска кампания беше белязана от афери, а министър от новото правителство е обект на разследване.

След като бе смятан за фаворит в надпреварата за Елисейския дворец, спечелена на 7 май от Макрон, популярността на кандидата на десницата Франсоа Фийон се срина в резултат на разкрития в печата за предполагаеми фиктивни назначения на съпругата и на две от децата му като парламентарни сътрудници.

Макар практиката да се назначават на работа членове на семейството във Франция да не е забранена, съмненията, че назначенията са били фиктивни и платените заплати от стотици хиляди евро държавни пари сериозно накърниха репутацията на кандидата, на когото през март бяха повдигнати обвинения в злоупотреба с обществени средства. По делото беше привлечена под отговорност и съпругата на Фийон, припомня АФП.

Лагерът на Макрон също беше засегнат от афера, свързана с един от министрите му, в разгара на работата по закона за повишаване на етиката в политическия живот.

Вчера френското правосъдие огласи, че започва предварително разследване на афера с имоти, в която е замесен близкия на Макрон министър Ришар Феран.

Миналата седмица печатна медия разкри, че приятелката на Феран се е облагодетелствала от сделка за наем, възложена ѝ от взаимозастрахователно дружества, докато Феран бил негов генерален директор. Министърът категорично отрече да извършвал закононарушение и изключи възможността да подаде оставка.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?