Франция ще забрани неонацистките партии

Френският министър на вътрешните работи Доминик дьо Вилпен заяви, че ще предложи да бъдат разпуснати неонацистките групировки и движения. Според него те представляват заплаха и все повече прибягват до насилие, предадоха осведомителните агенции във вторник. ДПА отбелязва, че тези групировки са заподозрени в оскверняването на еврейски и мюсюлмански обекти.

В изказване пред Националното събрание Дьо Вилпен посочи, че ще внесе предложението в министерския съвет въз основа на закона от януари 1936 г. и като представи всички необходими аргументи за забраната на всяко от тези движения. Той обеща правителството да вземе необходимите мерки тези сформирования да не се появат отново под друго име. В момента в такива групировки във Франция членуват около 3000 души, каза той и посочи, че те са срам за националната памет и за републиканските ценности.

През 2004 г. неонацистките групи във Франция са извършили 65 акта на насилие при 27 през 2003 г.

Дьо Вилпен изрази твърдото намерение на правителството да забрани публичните събрания и прояви на неонацистките групи и да се бори срещу разпространяването на техните послания по интернет.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?